Ostrov Kampa patřil mezi silně zasažené lokality při povodních, které řádily v Praze přesně před dvaceti lety. Nyní se symbolicky právě zde koná exteriérová výstava nazvaná 20 let od povodní. Na 20 panelech se představují autentické fotografie ze záplav v roce 2002, které doprovází srovnání s obrázky Radoslava Vnenčáka. Výstava se 22. září přesune z parku Kampa do Holešovic. Výběr místa Výstaviště Praha nebyl náhodný, oblast Holešovic a Bubenče se před dvaceti lety také zařadila mezi povodní vůbec nejpostiženější oblasti v Praze.  

Od povodně investovalo město do protipovodňových opatření. „Díky tomu byly povodně určitým mezníkem pro rozvoj města. Čtvrti, které byly výrazně zasaženy, jako Holešovice nebo Karlín, zažily od té doby velký rozvoj,“ konstatuje současný primátor. Protipovodňová ochrana se osvědčila i 11 let poté při dalších velkých záplavách, které zasáhly hlavní město České republiky. S velkou vodou pomáhá skládačka připomínající lego. Měří až 6 kilometrů. 

Povodeň vs. „študák“ Zdeněk Hřib (Piráti)

V době, kdy se do Prahy přihnala „tisíciletá“ voda, pobýval současný primátor Zdeněk Hřib jako student v univerzitním ubytování. Poslouchal zprávy v rádiu. Měl jeden z prvních mobilů, Nokii 3210, a tak obtelefonovával přátele i známé. „Tou dobou jsem byl na kolejích na Jižním městě a tam jsme se dohadovali s kamarády, jak půjdeme pomáhat jako dobrovolníci do centra a jakým způsobem budeme situaci řešit,“ vzpomíná na povodeň Hřib.

Nakonec vyrazili do terénu. „Plnili jsme pytle pískem, ale myslím si, že povodeň přesáhla všechna očekávání a kvůli tomu se zaplavily Karlín i Holešovice. Naše pytle bohužel voda přetekla, ale snažili jsme se,“ říká Blesku primátor Hřib. A nebyli sami. I v následující koronavirové či uprchlické krizi se prý zase projevila solidarita Pražanů. „Je vidět, že když je potřeba, tak se semkneme. Držíme při sobě a děláme, co je potřeba,“ dodává.

Nešťastný výrok tehdejšího primátora Igora Němce

Do historie se zapsal výrok primátora Igora Němce, když 13. srpna 2002 v 19 hodin prohlásil: „Já bych řekl, že Praha není ohrožena. Situace je, bych řekl, nadmíru výtečná.“ Den nato zaplavila velká voda Karlín a Pražské metro. Vltava v Praze dosáhla ve Velké Chuchli ve 12 hodin průtoku 5160 metrů krychlových za vteřinu při výšce hladiny 782 cm. Podle současného primátora Hřiba je výrok odstrašujícím příkladem krizové komunikace.

„Chtěl bych k tomu jen říci, že Praha a krizové řízení města od té doby ušlo významnou  cestu,“ usmívá se Zdeněk Hřib. Nejen, že se vybudovaly protipovodňové zábrany, ale změnu prodělala i krizová komunikace města. „Od tohoto výroku, který zlidověl a vešel do učebnic krizové komunikace jako nepříliš povedený, jsme ušli velkou cestu a když to srovnáme s krizovou komunikací města, ať už v průběhu covidu nebo během uprchlické krize, tak si troufám říci, že rozdíl tam vidět je,“ dodává.  

Nynější ředitelé složek, kteří před 20 lety pomáhali

"Bohužel si povodeň vybavuji velmi detailně. Zažil jsem ji jak v roce 1997, tak v roce 2002 v Praze. Protože zážitky jsou to tak silné, že si je v sobě nesete celý život," říká současný ředitel městské policie Eduard Šuster. Během pražských povodní pomáhali prý krmit zvířata v zoologické zahradě, která se nepodařilo evakuovat. Nyní strážníci několikrát do roka spolu s dalšími složkami cvičí práce nutné při povodních. 

Ředitel pražské záchranky Petr Kolouch má radost, že během povodní nebyl zmařen jediný lidský život, všechny se podařilo zachránit. Řešili však hodně stresových reakcí. "Neřešili jsme ale resuscitaci na podkladu utopení," vzpomíná. Ředitel pražských hasičů Luděk Prudil při povodních působil v Praze 1 v bartolomějské ulici. Během povodní v roce 2002 se prý mohly ve velkém ověřit zákony připravené pro krizovou situaci. 

Video
Video se připravuje ...

Víte, že většina lidí se topí úplně potichu? Videohub

Fotogalerie
13 fotografií