Oba malí už zase skáčou přes kaluže

„Dítě se rodí, buď již se zlomenou holenní kostí, nebo s deformitou a ke zlomenině dochází až po narození, často ještě v prvním roce života. Pokud se už jednou holenní kost maličkého dítka zlomí, její zhojení je prakticky nemožné,“ řekl ordinář dětské ortopedie Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno Karel Urbášek.

V Brně se ale statečné děvčátko, chlapec, rodiče a lékaři spolu nepřejícím sudičkám vzepřeli. Brněnští machři v bílých pláštích jako první v ČR operovali chlapce a krátce po něm dívenku metodou, kterou u nás zavedli po stážích v USA. Tam operaci vymysleli teprve nedávno.

„Metoda Cross union je revoluční. Lze ji použít už od 18 měsíců věku. Časový limit je přitom dán technickou uskutečnitelností fixace kosti. Holenní kost má v tomto věku tloušťku jen 4 mm,“ vysvětlil doktor Urbášek. V současnosti se podle něj jedná o „nejmodernější a nejnadějnější metodu léčby pakloubu bérce na světě“.

Prvním operovaným byl Mikuláš

Mikuláš Tlamicha (4) z Prahy je prvním českým dítětem, operovaným převratnou metodou. Včera přijel do Brna na sundání ortézy. „Poprvé v životě se projde úplně bez ní nebo bez sádry,“ zářila štěstím maminka Tereza.

Klučík se s deformovanou nožičkou narodil, zlomil si ji ve chvíli, kdy začal chodit. „Lezení vystřídaly sádry. Naštěstí se Mikyho ujali lékaři v Brně,“ svěřila se maminka. Operace i uzdravování dopadly podle lékařů na jedničku. „Ortézu si asi nechám na památku,“ svěřil se klučík. Doma se chystá vylézt na strom a skotačit spolu s ostatními dětmi. „Měl by mít život bez omezení,“ tvrdí doktor Urbášek.

Anička strávila většinu života v sádře

Anička Chrástecká (3) z Brna podstoupila operaci jako první dívenka a druhé dítě v Česku. „Malá se narodila s deformovanou nožičkou a zlomila si ji hned, jak se poprvé postavila,“ řekla maminka Martina. Od té doby strávila většinu života v sádře. „Měla ji asi šestkrát. I její operace dopadla skvěle. „Vše se hojí jak má. Zanedlouho bude i Anička běhat bez ortézky,“ řekl po kontrole operatér Urbášek. Neznalý člověk by při pohledu na dívenku neřekl, jaký těžké zkoušky osudu má za sebou. „je jako živé stříbro, chvilku neposedí,“ zářila spokojená máma.

Jak operace probíhá?

Po odstranění patologické tkáně pakloubu a nápravě deformace lékaři zajistí kost nitrodřeňovou fixací teleskopickým „rostoucím“ hřebem a dodatečnou přechodnou fixací titanovou dlahou. „Vhojení kostních štěpů odebraných z pánve dítěte, pak v místě pakloubu pomáhá lokální léčivo,“ vysvětlil lékař Urbášek.

Vzácná vrozená nemoc

Vrozený pakloub bérce je velice vzácné onemocnění dolní končetiny. V ČR se s ním rodí jedno až tři děti ročně. Onemocnění postihuje vždy jen jednu nohu. Miminko se rodí již se zlomenou holenní kostí. Až dosud končila většina případů zpravidla amputací nebo zcela nefunkční nohou.

Dříve musely děti na 8 až 12 operací

Až dosud se děti léčily různými operačními postupy. Celosvětově byly ale úspěšné sotva z poloviny. Malé děti prodělávaly v průměru 8 až 12 operací a nezřídka vše končilo amputací nebo zcela nefunkční končetinou a vozíčkem. Operace se mohly uskutečnit až po 3 - 4. roce věku. Do té doby nebyli maličcí schopni samostatné chůze.

Návrat do života

Časná operace, kterou brněnská metoda umožňuje, předchází druhotným změnám na končetině. Hlavně omezení pohybu v hleznu či růstu rozdílu délek nohou. Všechny takové změny totiž zhoršují budoucí funkci končetiny. Děti se navíc vrací daleko dříve do běžného života, což pomáhá nejen jim, ale i celým rodinám.

Zázraky se dějí v Brně

Nejmodernější metodu používá celosvětově pouze několik málo pracovišť. „Dosud jsme úspěšně odoperovali 10 pacientů, nejmladšího z nich již před druhým rokem věku. U všech bylo dosaženo primárního zhojení během šesti týdnů a děti mohly začít samostatnou chůzi. Dosud jsme nezaznamenali žádnou vážnější komplikaci,“ shrnul lékař Urbášek.

Video
Video se připravuje ...

Lékaři zachránili normální život Aničce (3) a Mikulášovi (4) narozeným s paklouby bérce Jiří Nováček

Fotogalerie
14 fotografií