Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stěhujete se? Poradíme vám, jak efektivně zabalit a bezpečně přepravit věci

/
  • Pečlivé popisování krabic vám ušetří spoustu námahy při vybalování.
    Pečlivé popisování krabic vám ušetří spoustu námahy při vybalování. (iStock)
    15. srpna 2022 ● 06:00

    Stěhování není příjemný životní krok asi pro nikoho. Znamená to spoustu práce, balení a vybalování. Ne nadarmo se v nadsázce říká, že je lepší vyhořet... Nemusí to být ale zase taková otrava. Stačí se řídit pár radami!

    Do příprav na stěhování se pusťte včas. To je alfa a omega. Čím dřív začnete, tím méně náročné to bude. Za dva dny se na stěhování zvládnout připravit jen ti největší minimalisté. Pokud není disciplína zrovna vaše nejsilnější stránka, sepište si harmonogram příprav, jímž se budete řídit.

  • 1.

    Do čeho balit věci?

    Autor: iStock

    Na stěhování jsou ideální krabice. Oblíbené jsou ty od banánů, protože mají jednotný rozměr a umožňují maximální využití prostoru ve stěhovacím voze. Navíc mají příjemný rozměr, takže až na ty, které obsahují knihy, bývají pro stěhováky lehké a tím pádem je mají nejraději. Oblečení můžete opatrně naskládat také do velkých nákupních tašek (skvělé jsou například ty od IKEA).

  • 2.

    Ochrana předmětů

    Autor: iStock

    Ve skupině Obal není odpad a podobných na Facebooku seženete nejen krabice, ale i spoustu obalového materiálu na křehké a choulostivé předměty. Ač není zrovna dvakrát ekologická, skvělá je bublinková fólie. A když ji budete mít z druhé ruky, můžete mít čisté svědomí. Některé předměty, třeba sošky nebo hodiny, můžete také zabalit do ručníků nebo ložního prádla. Pokud někde najdete staré noviny, použijte je na zabalení talířů a dalšího keramického nádobí.

  • 3.

    Než začnete balit

    Autor: iStock

    Než se pustíte do samotného procesu balení, udělejte velkou prohlídku věcí a zvažte, zda si budete brát s sebou opravdu vše. Ty nepotřebné nebo staré můžete nabídnout k prodeji nebo výměně, případně za odvoz on-line (e-bazary, swapovací skupiny, Vše za odvoz apod.). Ulevíte si tím při balení věcí a možná i ušetříte za velký stěhovací vůz.

  • 4.

    Balení

    Autor: iStock

    Postupujte systematicky od nejmenších po největší kousky v bytě. Nejprve si zabalte všechny sezonní a další věci, které používáte jen občas. Mezi první kousky, které vyprázdníte, by měla patřit také knihovna. Potom vyberte veškerý obsah kuchyňské linky, který v následujících dnech nebudete potřebovat, a rozdělte ho do krabic. Následovat by mělo v podobném duchu i oblečení. Nechte si vždy jen pár kousků, které budete potřebovat. Na nejnutnější věci si připravte krabici a tašku, které zabalíte až v den stěhování.

  • 5.

    Mějte ve věcech systém

    Autor: iStock

    Každou krabici si popište názvem místnosti a druhem předmětů, které se v krabici nacházejí. Tvořte logické skupinky tak, aby se vám vše snáze vybalovalo a rozřazovalo do úložných prostor v novém domově. Zjednodušíte si tak také komunikaci se stěhováky, kteří dle nápisů rozpoznají, kam mají vaše věci odnést. Případně, stěhujete-li se vlastními silami, usnadníte sami sobě přehled ve svých věcech.

  • 6.

    Jak balit nábytek?

    Autor: iStock

    Můžete ho opět omotat bublinkovou fólií, nebo třeba zakrýt dekou a ovázat. O laminátový nábytek se příliš bát nemusíte, je odolný. U masivu, zvláště měkkého dřeva, je ochrana na zvážení. Můžete ho třeba obalit dekou a ovázat provázkem. Větší kusy nábytku, které lze jednoduše rozložit, rozložte. Šroubky, menší díly a další věci dejte do igelitového pytlíku a přilepte ho ke zbytku nábytku, aby se vám cestou neztratil v některé z krabic. Jednotlivé kusy opět zabalte podle uvážení do bublinkové fólie, ideálně i uložte do krabice. Vše si pečlivě popište, ať si zjednodušíte práci při sestavování.

  • 7.

    Jak ušetřit?

    Autor: iStock

    Ve větších městech najdete půjčovny dodávek, které jsou ideální pro stěhování studentských bytů, garsonek nebo pro ty, kdo chtějí stěhováním svépomocí ušetřit. Oříškem však je, jak správně odhadnout množství věcí a tím pádem objednat správnou velikost dodávky. Ideální je objednávat ji, když jste zhruba v polovině balení. Pak už máte hrubou představu o tom, kolik krabic nakonec budete mít.

     

    Náš tip: Do dodávky nejprve naskládejte ty největší kusy vybavení, následně krabice a že nakonec by měli přijít taška nebo různé drobnosti. Pečlivě zkontrolujte, zda věci nebudou ve voze cestovat a není třeba něco připevnit.

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy