Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nevídaný zátah FBI v Trumpově luxusním sídle: Expert pro Blesk promluvil o nepokojích

Autor: Tomáš Belica - 
10. srpna 2022
17:26

Neočekávanou večerní návštěvu, v podobě agentů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), měl v pondělí americký exprezident Donald Trump (76). V ten moment se ale zároveň u jeho floridského luxusního sídla v Mar-A-Lago srocovali jeho příznivci.

Prohledání soukromé rezidence Mar-A-Lago bývalého prezidenta, který navíc avizuje, že se bude v roce 2024 znovu ucházet o úřad, web Politico označil za dosud nevídané. A stejně to vidí i samotný Trump. „Můj krásný domov, Mar-A-Lago v Palm Beach na Floridě, je momentálně v obležení, pod nájezdem velké skupiny agentů FBI,“ uvedl v prohlášení. „Dokonce se mi vlámali i do sejfu,“ postěžoval si ještě.

Podle zdrojů obeznámených s vyšetřováním se záležitost týká údajného poničení, ale i „ztopení“ některých tajných dokumentů Bílého domu. Za to může hrozit až pět let vězení. Agenti si měli odnést několik beden plných papírů. Přestože Trump v době zátahu byl ve svém sídle v New Yorku, k jeho rezidenci v Mar-A-Lago se okamžitě sjely hordy jeho podporovatelů.

Amerikanista Pondělíček: Musí postupovat opatrně

„Pokud FBI měla důvěryhodné informace, že tam ty materiály jsou, tak prostě zakročit musela. Ale to nutně neznamená, že šla po nějakých konkrétních dokumentech, že by tam v nich muselo být něco kompromitujícího, byť ani to nelze vyloučit,“ řekl v rozhovoru pro Blesk amerikanista Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jak se u Trumpova sídla tak rychle zmobilizovali jeho příznivci? Je Florida republikánskou baštou?

„Bašta bych asi neřekl. Není to úplně silně republikánský stát. Ale v posledních několika prezidentských volbách tam republikáni vyhráli, mají tam velice silnou pozici, takže těch příznivců je tam určitě dost na to, aby se jich pár stovek dokázalo velice rychle sejít.“

Pokud by byl Trump popotahován, případně i zatčen, hrozilo by vypuknutí podobných násilností jako loni 6. ledna v Kapitolu?

„Těžko říct, vyloučit to určitě nejde. Trumpovi příznivci by to určitě považovali za nemístnou perzekuci bez ohledu na to, jak dobře by případně takové obvinění bylo doloženo. Předpokládám, že právě vzhledem k citlivosti případu jak vyšetřovatelé, tak soud by si dali obzvlášť pozor, aby ty důkazy byly neprůstřelné. Ale obávám se, že určitá část Trumpových příznivců by to ani tak nebyla ochotna přijmout.“

Jak je to s jeho případnou další kandidaturou v roce 2024?

„On něco naznačuje, ale nic přímo neřekl. Momentálně je situace, tedy spíš spekulace, taková, že kandidaturu ohlásí. Vypadá to, že se ho podařilo republikánům přemluvit, aby s tím počkal až po poločasových volbách v listopadu, aby jaksi voliče nerozptyloval. Aby se republikáni mohli soustředit na témata, která doufají, že jim volby vyhrají – vysoká inflace a zvyšující se náklady na energie.“

Video  Reportérka Blesku z pohřbu Ivany Trumpové (†73): Sleduje dění přímo v New Yorku!  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi