Norský král byl do nemocnice Rikshospitalet přijat ve čtvrtek. Palác ve svém prohlášení uvedl: „Jeho Veličenstvo král byl dnes přijat do Národní nemocnice k vyšetření horečky. Jeho stav je stabilizovaný.“ Podle královského paláce král nadále zůstává v nemocnici. Lékaři mu našli infekci, kterou léčí intravenózními antibiotiky. 

Král Harald, který nastoupil na trůn v lednu 1991, naposledy na veřejnosti vystoupil 1. srpna, kdy se zúčastnil závodu plachetnic na Ženevském jezeře na hranici mezi Švýcarskem a Francií.

Panovník je zdatný námořník. Dokonce se třikrát zúčastnil olympijských her v plachtění (v letech 1964, 1968 a 1972) a vyhrál řadu mezinárodních jachtařských regat, včetně mistrovství světa v plachtění v roce 1987.

V posledních letech má však za sebou řadu zdravotních problémů. V lednu letošního roku podstoupil panovník operaci nohy a v březnu byl pozitivně testován na COVID-19. Při nedávných veřejných vystoupeních také používal vycházkové hole.

Jeho syn, korunní princ Haakon Magnus (49), při několika příležitostech na čas převzal povinnosti krále.

Bratranec královny Alžběty II.

Norská královská rodina je z evropské šlechty nejbližším příbuzenským klanem rodiny Alžběty II. (96). Windsorové jsou totiž potomky syna Edwarda VII., George V. a norská královská rodina patří k potomstvu dcery Edwarda VII. Maud, která se provdala za krále Haakona VII. Král Harald V. a královna Alžběta II. jsou tedy bratranec a sestřenice z druhého kolena.

Video
Video se připravuje ...

3 tragické osudy krásných princezen patří k hořkým chvílím 20. století Videohub

Fotogalerie
36 fotografií