Rodina ukrajinského podnikatele Andreje A. se stala novým majitelem obrazu Kruh a skvrna z roku 1929. Dílo koupila v roce 2016 v aukci ve Stockholmu. O obraz se staral galerista Jan T.

Když se v roce 2019 Andrej A. rozhodl dílo za 10 milionů dolarů (zhruba 240 milionů korun) prodat, obraz se už v galerii nenacházel. Jan T. slavné dílo v prosinci předešlého roku předal podnikateli Pavlu K. Galerista mu totiž dlužil přes dvacet milionů korun. Podle jeho slov byl obraz vydán pod tlakem a výhrůžkami a to i přes upozornění, že Jan T. není majitelem obrazu. Podnikatel K. následně obraz převedl na svého obchodního partnera ze Spojených arabských emirátů (SAE). 

Nátlaky a vydírání

Poté, co podvedená rodina ukrajinského podnikatele podala trestní oznámení, do případu se vložil právník Pavla K. Martin D. Ten rodině nabídl, že když zaplatí dluhy za T., dostanou obraz zpět. Nekalé právníkovy praktiky dostaly rodinu na kolena. Právník dluh neustále navyšoval a Ukrajinci se nechali zatlačit do kouta. Ze strachu, že přijdou o svůj obraz, rozhodli se dluh zaplatit. 

Místem činu se stal pražský hotel Hilton, tam mělo k předání peněz dojít. Rodina Andreje A. se ale spojila s kriminalisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a do akce byl nasazen i tajný agent. Po předání peněz byli okamžitě K. i jeho advokát D. zatčeni. Za vydírání a praní špinavých peněz hrozí oběma mužům pět až dvanáct let vězení. 

„Ve věci nadále běží přípravné řízení. Vyšetřování dosud skončeno nebylo,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Pavel K. tvrdí, že je nevinný a s trestním stíháním nesouhlasí. „Je to celé nesmysl. Doufám a pevně věřím tomu, že to ani k soudu nedojde. Budeme navrhovat zastavení mého trestního stíhání,“ řekl v úterý Právu. Podle něj galerista T. obraz ukradl a kvůli dluhům mu ho dal do zástavy. 

„Prokazoval se dokumenty, že je to jeho, a pak přišel někdo s tím, že obraz je někoho jiného,“ hájil se podnikatel. Také uvedl, že měl z oligarchů strach. Stejně se brání i jeho právník. Podle jeho slov nikdy nikoho nevydíral.

Fotogalerie
7 fotografií