Češi spotřebu pitné vody postupně snižují. Místo koupelí v plné vaně volí kratší sprchy, pořizují si úsporné sprchové hlavice, perlátory a toalety s duálním splachováním, při čištění zubů či mytí rukou zavírají kohoutek a kupují si myčky a pračky, které s vodou zacházejí šetrně a úsporně.

Jak ale šetřit, když máte zahradu, která vyžaduje pravidelnou závlahu?

Základem je zachytávání dešťové vody do dostatečně velkých nádob  (1 m3 vystačí na zalití přibližně 100 m2 zahrady). „Dešťová voda využívaná k zalévání rostlin poskytuje dusík ve formě dusičnanů, které rostliny využívají pro svůj růst a vývoj. pH dešťové vody se pohybuje v rozmezí 6,2–6,8 a pomáhá tak uvolňovat živiny z půdy. Je tudíž skvělým bezplatným zdrojem vláhy s množstvím výhod, ale záleží na tom, jak se shromažďuje a skladuje,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

Autor: istock.cz

Využití

Dešťovku však lze využít i v domácnosti při úklidu, splachování toalety a praní prádla, kdy oceníte její měkkost – v potrubí a spotřebičích díky tomu nedochází k usazování vodního kamene, a navíc spotřebujete méně pracího prostředku. „Je však nezbytné od sebe zcela oddělit dešťovou vodu a rozvod pitné vody, současně je nutné zajistit, aby v případě nedostatku srážkové vody bylo možné použít vodu pitnou,“ doplňuje technický specialista společnosti Aquanix Ondřej Samek. K výše uvedeným činnostem se dá využít i tzv. šedá voda, což je odpadní voda z domácnosti, mimo vody z toalety a kuchyně. Obzvlášť šedou vodu, která odtéká ze sprch a umyvadel, lze upravit v domácí čistírně na tzv. bílou vodu, která je kvalitou srovnatelná s dešťovkou a má i podobné využití: zalévání či splachování. Recyklací šedé vody lze snížit odběr té pitné až o 50 %.