Mnozí Pražané trnuli v létě 2016 hrůzou. Muž, který na Zličíně málem zastřelil dva muže, byl na útěku a policie po něm zevrubně pátrala. S ohledem na to, že postřelený Gagik T. tak tak unikl smrti, byl považován za mimořádně nebezpečného – prodělal totiž vojenský výcvik.

Dlouhé týdny, měsíce a roky se policii v tomto případu nedařilo. Až roku 2022 se Norayra T. zadařilo zatknout. Tou dobou byl už v nepřítomnosti za pokus o vraždu a neoprávněné držení zbraně odsouzen k 15 letům odnětí svobody. Teď, když se ocitl po návratu ze zahraničí ve vazební věznici na Pankráci, se Norayr hájí. Neměl v úmyslu vraždit ani nikoho zabít. Jednal prý pouze instinktivně proto, že jemu samotnému šlo o život.

Druhá strana mince

Soudce Petr Novák ve svém odůvodnění z roku 2017 konstatoval, že před hypermarketem na Zličíně hodlal Norayr T. cíleně zavraždit dva muže. „Nemohlo jít o nutnou obranu, v žádném případě. Máme jasně za prokázané, že obžalovaný na místo činu přišel se zakázkou střílet na oba poškozené,“ uvedl tehdy. Podle Arménce to bylo přesně naopak. On se měl stát obětí.

Když prý přijel na smluvené místo, kde měl řešit dluhy Gagika T., které dosahovaly výše 400 tisíc eur (v tehdejším kurzu cca 11 milionů korun – pozn. red.), čekala na něj prý ozbrojená banda mužů. „Bylo jich 24. Sedm z nich čekalo v kavárně, pět jich bylo v chodbě hypermarketu, další byli venku,“ vypověděl. Že čekají konkrétně na něj, rozeznal podle toho, že se nejednalo o Čechy, ale Kavkazany. „Chovali se podezřele, domlouvali se.“ Byli mezi nimi Gagik i Elvis.

Žhavé výstřely

Po prvotní promluvě měla skupinka i s Norayrem poodstoupit ven. „Oni nevěděli, že mám zbraň. Byli tam někteří bez zbraní, ale mohli mít třeba nože. Naběhli na mne vysportovaní muži, ale k fyzickému kontaktu nedošlo,“ vylíčil. Jeden z mužů si před ním údajně začal navlékat gumové rukavice, což vypadalo podezřele. Následně měl Elvis na Norayra vytáhnout zbraň. Až posléze bylo zjištěno, že mělo jít o pistoli na gumové projektily, což prý Norayr netušil.

Norayr T. byl obviněn z dvojnásobné vraždy ve stadiu pokusu.
Autor: Koláž Blesk

„Proto jsem po (reálné, nelegálně držené - pozn. red.) pistoli sáhl také a vystřelil asi dvakrát do vzduchu. Mířil jsem směrem na Elvise, ale ne tak, abych ho trefil. Neměl jsem v úmyslu nikoho zasáhnout. Střílel jsem jednou rukou. Kdybych chtěl zasáhnout někoho, musel bych si ji podpírat, abych lépe mířil,“ uvedl Armén s tím, že v minulosti byl držitelem zbrojního pasu, takže s pistolí uměl zacházet. Elvis na výstřely zareagoval útěkem, podobně i ostatní.

Vyjma Gagika, který se měl dle obžalovaného postavit za jeho záda a namířit na něj pistolí. „Na mě několikrát vystřelil nataženou zbraní, kterou na mě mířil. Já po něm také vystřelil asi čtyřikrát. Zasáhl jsem ho do ramen, do stehen, nevím, kam přesně. Nechtěl jsem ho zabít, chtěl jsem ho zneškodnit,“ dodal s tím, že Gagika považoval za svého přítele, který proti němu obrátil zbraň, na což v panice zareagoval.

Podle státní zástupkyně však minimálně šestkrát vystřelil z bezprostřední blízkosti na v tu dobu ležícího a zraněného Gagika. „Došlo ke zranění čela, průstřelu levého ramene, průstřelu měkkých tkání pravého stehna, pravého bérce, průstřelu nad sponou stydkou a tříštivé zlomenině stehenního krčku. Ke smrti poškozeného nedošlo jen díky včasné lékařské pomoci,“ předestřela.

Střílel na ležícího

Že Norayr střílel na ležícího a postřeleného muže, u soudu nepopřel. Měl proto prý své důvody. „On spadl, ale nepustil zbraň. I ležící člověk se zbraní mě mohl zastřelit. Volal jsem, ať ji zahodí, ale rukou se na mě snažil zase zamířit.“ Proto vystřelil ještě několikrát – trefil se prý do hýždě a dvakrát varovně do země. V těle postřeleného mělo podle Norayra uvíznout celkem šest až osm kulek! Ty se vyhnuly životně důležitým orgánům. „Já ho nechtěl zabít. Byl to můj kamarád,“ zopakoval u soudu střelec několikrát.

Byly za vším peníze?

Že spolu byli Norayr s Gagikem dlouhá léta v přátelském styku, potvrdil u soudu postřelený muž, který se ze svých zranění zotavil. Nikoliv bez následků. Postěžoval si na to, že od incidentu trpí výpadky paměti, které se mu postupem let horší. Na střelbu si dle svých slov nepamatuje a okolnosti mu sdělila až policie nebo blízcí. „Podle doktorů ztráta paměti souvisí se zraněním hlavy, které se mi tehdy přihodilo,“ nechal se slyšet muž, který je stejně jako Norayr arménské národnosti.

Městský soud v Praze projednával případ Norayra T., který podle obžaloby v létě 2016 střílel na dva muže před obchodním centrem na Zličíně v Praze, 9. srpna 2022, Praha. Prvního muže netrefil, druhého zasáhl šestkrát, život mu zachránili lékaři. Norayr T. soudy jako uprchlého potrestaly 15 lety vězení, po dopadení požádal o opětovné projednání případu.
Autor: David Zima

Proč vlastně ke střelbě došlo? Podle Norayra z toho důvodu, že jeho známému Gagik dlužil výše zmíněných 400 tisíc eur. Snažil se proto dluh řešit, což podle jeho verze Gagik nechtěl, proto dal dohromady partu lidí, která měla Norayra buď zastrašit, zbít, nebo zabít. Gagik ovšem u soudu dle své verze vypověděl, že o žádných dluzích, které by měl, nic neví. Popřel i to, že by si kdy půjčoval větší obnosy peněz.

„Jsem věřící člověk. Dostal jsem druhý život díky Bohu a českým doktorům a sestřičkám. Víc věc řešit nechci,“ konstatoval. Obdobně hovořil při soudním procesu již před pěti lety. Když byl nyní konfrontován s otázkou, proč na schůzku přinesl zbraň, kterou měl mířit na obžalovaného, stručně odvětil: „Vůbec nevím, o čem mluví.“

I druhý z mužů, po nichž Norayr střílel, dorazil k soudu. Elvis N. byl však ještě víc na slovo skoupější. U soudu odmítl vypovídat. „Nechci s tím mít nic společného,“ dodal s vysvětlením, že kauza byla v minulosti prošetřovaná jako nájemná vražda. Tomu podle obžaloby nasvědčuje například to, že Norayr ve svém domě v Karlštejnu uchovával značné množství nábojů a zbraní. Ty dle svých slov zapomněl odevzdat spolu se zbrojním průkazem, protože nevěděl, že se to musí.

Verzi o plánované vraždě obžalovaný rázně odmítá a volá po důkladnějším prozkoumání kamerových záznamů. I podle souseda z Karlštejna, který u soudu vypovídal, vedl Norayr poklidný bezproblémový život. Soud bude v následujících dnech kauzu dále prošetřovat. Státní zástupkyně pro střelce požaduje původní trest ve výši 15 let odnětí svobody.

Fotogalerie
28 fotografií