Dominanta Chodska je v muzeu zachycena na 150 fotografiích. „Před třemi lety jsme uspořádali výstavu Pád železné opony. Měla úspěch a rozhodli jsme, že na ni navážeme,“ uvedl ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl.

Volba byla jasná, vrch Čerchov. „Jde o totiž dominantu Chodska. Hora je také oblíbeným místem turistů z obou stran hranice. A hlavně má zajímavou historii,“ řekl Nejdl.

Odposlechová základna

Nejstarší snímky jsou z konce 19. století, další pak zachycují 2. světovou válku. „Mezi lety 1945 až 1958 se pak turisté snažili Čerchov oživit, ale nezdařilo se,“ uvedl Nejdl.

Horu zabrala Československá lidová armáda a postavila tu základnu pro odposlech komunikace německých a amerických letadel. Celá oblast byla uzavřena až do pádu železné opony v roce 1989.

Unikátní  fotografie

„Když jsme výstavu připravovali, zjistili jsme, že nemáme žádné fotografie od roku 1958, kdy vrchol obsadila armáda, až do 90. let, kdy vojáci Čerchov opustili,“ vzpomínal Nejdl.

Vypomohl Němec Hans Beer z Waldmünchenu, obce pod Čerchovem, jen z druhé strany hranice. Pro něj totiž v 80. letech minulého století zákaz tak úplně neplatil.

Džíny pro pohraničníky

„Pohraničníkovi třeba dal džíny, čokolády či sladkosti, nebo kartón amerických cigaret, tedy věci, které u nás nebyly, a braly se jako luxusní zboží. Za to ho tam pouštěli. Věděli, že když opět dorazí, něco zase bude pro ně mít,“ vysvětlil Nejdl.

Beer tak pořídil fotky nejen na vrchu Čerchov, ale zdokumentoval i část hraničního pásma od Rozvadova až po Všeruby. Své fotky daroval Muzeu Chodska. Jsou uložené v depozitáři, a některé jsou teď k vidění na výstavěo vrchu Čerchov.  

Čerchov versus Schwarzkopf

První název je český, druhý je německý a znamená Černá hlava. „Za války se nacisté snažili prosadit, aby lidé z Bavorska používali německý název hory. Ale to se nikdy neujalo. Po obou stranách hranice lidé vrchu říkali vždy Čerchov a je tomu až do teď,“ dodal Nejdl.

VIDEO: V okolí Čerchova pátrali v říjnu 2021 policisté, hasiči a další složky po školačce Julii (8) z Německa. Holčičku našel po několika dnech hajný, byla v pořádku.

Video
Video se připravuje ...

V okolí Čerchova pátrali v říjnu 2021 policisté, hasiči a další složky po školačce Julii (8) z Německa. Dívenku našel několik kilometrů od vrcholu hory hajný Martin Semecký. Holčička byla v pořádku. Romana Vébrová

Fotogalerie
28 fotografií