Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zkáza během pár sekund. Horoměřice ukázaly, jak bouřka náhle smetla celou pouť

Video se připravuje ...
Autor: Mii - 
7. srpna 2022
21:30

Na tuhle bouřku stánkaři v Hořoměřicích u Prahy jen tak nezapomenou. Na konci července se v obci konala Anenská pouť, měla to být slavnost, na které si děti i dospělí užijí odpoledne plné zábavy. Slávu ale překazil nečekaně silný a déšť a vítr, který během pár minut celou pouť doslova rozmetal na kusy. Město nyní řádění živlu ukázalo na záznamu z bezpečnostních kamer.

Psalo se 23. července, 13:35. Stánkaři na náměstí staví stánky a připravují pouť, venku svítí slunce a celá scéna vypadá jako letní idylka. Už za pár vteřin se ale začíná zvedat vítr a začíná pršet. Lidé začínají utíkat. 13:36 již vane tak silný vítr, že převrací stánky a rozhazuje zboží po celém náměstí. O dalších 30 sekund později létají vzduchem skoro všechny stánky, na zemi zůstávají jen lavičky. Pouť je rozmetaná po celém náměstí.

Ano, jen dvě minuty stačily na to, aby náhlý úder bouřky způsobil zkázu celé akce. Meteorologové pro tento jev mají název – šlo o tzv. downburst. Český ekvivalent pro toto slovo neexistuje, dal by se popsat jako obrovský objem studeného vzduchu doprovázený deštěm, který se rychle propadne k zemi a rozlévá se do všech stran. Patří mezi stejně nebezpečné úkazy jako tornáda nebo supercely, škody po něm bývají obdobné.

„Jak již víte, letošní Anenská pouť byla hned v začátku zasažena silným deštěm a větrem. Jak ničivý dokáže být živel i v našich zeměpisných šířkách, ukazuje kamerový záznam,“ uvedla obec k záznamu z kamer na facebooku. Zde také napsala, že se škody snaží řešit s pojišťovnou, ale zatím si není jistá, jaký bude výsledek. Během bouřky naštěstí nedošlo k žádnému zranění.

frantacizek ( 8. srpna 2022 21:32 )

Jan Kocian, z toho videa pochybuju, že ta paní je na nějaké barvy?? proč si tam nejel a nezavřel to tam, že dojde monzun, že to ještě neviděli, jak jim to rozhodí sandál.. nejlepší je mít stejnak jen stánek s párkama, to sbalíš v minutě a jdeš za roh, kde je polojasno.. Jan Kocian, teďkom tu u nás, má být zas valečka, doufám, že ju čekáš v kouli tež.. ináč nám tu věštbu ani nepiš.

Jan Kocián ( 8. srpna 2022 03:42 )

Ve videu je krásně vidět, jak to dopadne, když ČHMÚ vydá pouze žlutou výstrahu před silnými bouřkami s tím, že vítr může mít v nárazech 70 km/h.
------------
Já jsem v pátek 22. července večer napsal: "V Severním moři teď vznikla nová výšková tlaková níže, během soboty se přesune nad Baltské moře. V sobotu už docela brzy po poledni se začnou tvořit ojedinělé supercely přímo nad Českou republikou, přesněji řečeno na severu Středočeského kraje a v Královéhradeckém a Libereckém kraji. Takže půjde o velmi silné bouřky!"

Zobrazit celou diskusi