Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na spáleništích v Českém Švýcarsku vyrašila první tráva! Konec požáru se blíží

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. srpna 2022
19:54
Autor: Mii, ČTK - 
7. srpna 2022
12:35

Trvalo to jen pár dní. Po masivním požáru v Českém Švýcarsku, který se hasičům již daří likvidovat, se na spálených místech pomalu začíná objevovat první zeleň. Rostoucí rostliny ukázal mluvčí hasičů Martin Kavka, jenž rovněž přidal další dobrou zprávu - hasiči by mohli plameny kompletně uhasit do konce příštího týdne. V parku se dnes nikde po celý den neobjevil otevřený oheň. Stále ale existují doutnající ohniska v nepřístupném terénu. 

Příroda si vždycky najde cest. A v Českém Švýcarsku to můžeme pozorovat doslova v přímém přenosu. Rozsáhlá spáleniště se už začínají zelenat, a to v místech, kde byl oheň uhašen teprve před pár dny. Jde o zelenou trávu, po které jistě bude následovat další flóra.

Vedení národního parku neplánuje zasažená místa zalesňovat, jak už v průběhu minulého týdne pro Českou televizi uvedl správce Václav Sojka. Naopak bude lesu dán volný průběh, aby se zregeneroval zcela sám. Počítá s tím také ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). „Může dojít k úpravě některých podmínek blízko katastrů obcí, ale v té velké části národního parku s největší pravděpodobností přírodní obnova zůstane,“ řekla.

Sojka podotkl, že České Švýcarsko má s touto přirozenou obnovou kladné zkušenosti. Příkladem je požár u Jetřichovic před 16 lety, po němž už byste následky jen těžko hledali - místo je celé zelené, vyrostly na něm stromy… Jediné, co na požár odkazuje, je jejich světlejší barva. „Rychle zde vyrostly břízy, k nim se připojily olše, je tam spousta buků a borovic. Ten les je přirozeně smíšený a příroda si vše zasázela sama,“ uvedl správce s tím, že je radost na to pohledět.

To samé se očekává na místech zasažených současným požárem. Ekologové říkají, že zde také vyroste smíšený les, protože je pro oblast přirozenější. A první tráva naznačuje, že to nebude trvat tak dlouho. Nad celým procesem obnovy nicméně ještě proběhne diskuze, až bude požár zcela uhašen.

Veřejnost se do míst ještě nepodívá

K tomuto uhašení by podle hasičů mohlo dojít do konce příštího týdne. Sektory na jihu od řeky Kamenice, případně i soutěsky, by mohli předat správě národního parku pravděpodobně v průběhu týdne, zřejmě dříve než v dříve zmiňovaný pátek, řekl Kavka.

Samotné předání uhašených sektorů podle Kavky neznamená, že do nich bude moci hned veřejnost. „Například v soutěskách jsou popadané stromy a jsou částečně požárem poškozené,“ uvedl. Přesnější termín předávání by mohli hasiči oznámit v pondělí, stejně jako předběžný harmonogram snižování jejich počtu nasazeného v národním parku. V pondělí do Hřenska zamíří ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zúčastní se hasičského brífinku, prohlédne si místa zasažená požárem a pak bude společně s generálním ředitelem hasičů Vladimírem Vlčkem hovořit s novináři.

Hasiči se nyní soustředí na likvidaci skrytých ohnisek v oblasti v západní části skal nad Hřenskem, pod Pravčickou bránou a u vrchů Větrovec a Bouřňák. Budují také trvalé zdroje vody pro kritické oblasti, například u Pravčické brány. Hotový by měl být do několika dnů.

Budoucí strategie

Během neděle hasiči vytvořili obranný průsek mezi Mezní loukou a hranicí s Německem, který má jednak zabránit případnému šíření ohně, ale také bude sloužit k vedení vody nebo dopravě hasičů k ohniskům.

Letadla Canadair v neděli od dopoledne hasila Bouřňák a Větrovec. Čtyři vrtulníky byly nasazené na Křídelní stěnu a východní část od Pravčické brány. Létají ve vláčku za sebou, což se v posledních dnech osvědčilo. Odpoledne letouny hasily Křídelní stěnu a vrtulníky se naopak přesunuly nad Bouřňák a Větrovec, protože jsou schopné lépe zacílit na zmenšující se ohniska.

Vzniknout by měla také strategie budoucího požárního dohledu nad územím. Ten může být zajišťován drony, vrtulníky, jednotkami dobrovolných i profesionálních hasičů Ústeckého kraje i pracovníky parku. Předpokládá se, že vedení parku uzavře o této věci dohodu s místními jednotkami.

Hoří už dva týdny

U požáru hasiči zasahují od 24. července. V Hřensku a okolí stále zůstává okolo 1000 hasičů, z toho je 450 dobrovolných, 430 profesionálních a zbytek tvoří podpůrný personál. Zhruba 700 hasičů je z jiných krajů a 300 z místních sborů v Ústeckém kraji. Počasí hasičům příliš nepomáhá. V sobotu se oproti pátku sice výrazně ochladilo, déšť byl ale v místě požáru spíše symbolický.

Video  Blesk Podcast: První se do Hřenska vrátí ptáci. S deodorantem zvířata nenatočíte.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi