Expozice Dějiny 20. Století Národního muzea se rozšířila o další velmi významný exponát. Od 5. Srpna zde mohou návštěvníci spatřit fragment budovy Atomového dómu, jenž je jednou z hrstky budov, kterou úplně nerozprášil výbuch jaderné bomby „Little boy“ v Japonské Hirošimě. Překvapením pro mnohé může být, že jejím architektem byl Čech Jan Letzel.

Železobetonová stavba ustála výbuch i přes to, že bomba měla údajně vybuchnout přímo nad ní ve výšce 500 m. Po výbuchu se fragmenty budovy rozlítly všemi směry a jeden z nich dopadl do přilehlé řeky Óta, 80 kg vážící úlomek, pravděpodobně kus okenného rámu, vylovili v roce 2009 odborníci z Hirošimské univerzity. V roce 2015 jej převzal jako dárek tehdejší předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček od rektora Hirošimské univerzity. Úlomek byl společně s několika dalšími kusy vyloven, zbaven radiace a očištěn.

Česká stopa ve světě

Jan Letzel se narodil v roce 1880 v Náchodě a svá díla realizoval především v zahraničí. Za svůj život kromě Japonska procestoval Indii, Egypt, Čínu a Severní Ameriku. V Japonsku pobýval v letech 1907-1923 a zanechal zde významnou českou stopu. Navrhoval například slavnostní síň německého císařství v Tokiu, budovy Ústředního svazu japonských lékařů, muzeum v Ósace, hotely a spoustu dalšího. Atomový dóm byl postaven v roce 1915, v té době nesl jméno „Hirošimský prefekturní palác pro výstavy produktů“ a později sloužil jako „Průmyslový palác“. Letzel naučil Japonce pracovat s železobetonovou a ocelovou konstrukcí, která byla použita i při výstavbě Průmyslového paláce. Pevnost této konstrukce se pravděpodobně přičinila tomu, že v epicentru výbuchu zůstal tento dům jako jediný z větší části stát.

Slavnostního odhalení se společně s generálním ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem, účastnil také japonský velvyslanec Hideo Suzuki. Ten k této příležitosti podotknul, že i načasováním je odhalení exponátu velmi významné, jelikož jsme dnes v situaci, kdy je mezinárodní společenství významně rozděleno ruskou agresí na Ukrajině, při které se Rusko neštítí jadernými zbraněmi strašit. „Toto nelze připustit, Hirošima a Nagasaki se již nikdy nesmí opakovat. Právě nyní je čas toto poselství důrazně zopakovat celému světu“, uvedl na tiskové konferenci. Po zkušenostech s ničivostí atomových bomb je Japonsko jedním z lídrů iniciativy, která si klade za cíl budovat svět bez jaderných zbraní.