Svůj život Karel Richter zasvětil především divadlu, když si svoji první roli zahrál v 10 letech v Divadle Míly Mellanové. V jeho angažmá pak působil do roku 1949, kdy se postupně přejmenovalo na Městské divadlo pro mládež.

Prostředí divadla pro mládež ho zásadním způsobem do budoucna ovlivnilo, což dokazoval v celé řadě rolí v Divadle Jiřího Wolkera. Členem jeho souboru se stal v roce 1949. V roce 1973 se pak ujal řízení divadla, aby ho vedl (v 80. letech 20. století dočasně i vč. Ypsilonky) až do roku 1990. Strávil v něm tak více než čtyři dekády.

Pomohl objevit řadu talentů

Tvorbě pro děti a mládež intenzivně věnoval většinu svého profesního života a přispěl významnou měrou k jeho rozvoji a popularizaci nejen v tehdejším Československu, ale také za jeho hranicemi. Za jeho éry bylo Divadlo Jiřího Wolkera místem, kde se rodily významné herecké talenty jako Dagmar Havlová (69), Martina Hudečková (58), Ivan Vyskočil (76), Ivana Andrlová (61) a mnozí další. V roce 1983 mu byl udělen titul zasloužilého umělce.

Karla Richtera proslavil rovněž jeho hlas. Už v roce 1940 udělal první zkušenost při namluvení desky Karafiátových Broučků.

Titanic i Hra o trůny

Nejvíce se ale do povědomí veřejnosti zapsal dabingem pro film, televizi, rozhlas či reklamu. Této oblasti se naplno věnoval od 60. let 20. století až do posledních chvil svého života.

Stojí za ním stovky nadabovaných rolí ve filmech (mj. Fantomas se zlobí, Pearl Harbor, Titanik, Gladiátor), seriálech (např. M*a*s*h, Haló, haló, Kojak nebo Hra o trůny) i dokumentech.  V roce 1997 získal za svůj um Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství.

Pracoval s Baarovou, Werichem i Bohdalovou

V roce 1996 za své četné televizní a filmové role rovněž obdržel Senior prix od Herecké asociace. Za svou více než 80letou uměleckou kariéru (ve filmu debutoval v roce 1944 rolí ve snímku Kluci na řece) spolupracoval s většinou významných herců, za všechny lze zmínit Lídu Baarovou (†86), Jana Wericha (†75), Jana Horníčka (†23), Miloše Kopeckého (†73), Jiřího Sováka (†79), Rudolfa Hrušínského (†73), Jiřího Lábuse (72), Stellu Zázvorkovou (†83), Jiřinu Bohdalovou (91)…

Veřejné rozloučení s Karlem Richterem proběhne 17. srpna 2022 ve 12 hodin ve Velké obřadní síni krematoria Strašnice.

Video
Video se připravuje ...

Tělo Ivany Trumpové (†73) už odvezli: Manévry s černým pohřebákem! Reuters

Fotogalerie
28 fotografií