Nápis, který dosud neznámý pachatel na most vytvořil, je zhruba dvoumetrový. Dopustil se tím trestného činu poškození cizí věci. „V případě dopadení mu hrozí trest odnětí svobody v délce až tří let,“ uvedla policistka Violeta Siřišťová.

Není to poprvé

Přestože most hlídají kamery, útoky vandalů se opakují. V červenci 2019 jeden z pilíř poničili němečtí turisté. Jeden z nich byl odsouzen k roční podmínce, pokutě sto tisíc korun a vyhoštěním na pět let. O dva roky později počmárali modře zábradlí a podstavec jedné sochy sedmnáctiletý mladíko rok mladší dívkou. Nebyli jediní.

Případů ničení pražských památek je bohužel více. Naposledy letos v červenci skupinka mladíků čmárala po zdi u tzv. Rybářského domku na Kampě. „Způsobili tím poměrně značnou škodu, protože poničili mnoho metrů čtverečních,“ sdělil tehdy Blesku Miloslav Černý (52), který pro Prahu 1 plní Antigraffiti program.

Video
Video se připravuje ...

Profesionální čistič graffiti Miloslav Černý, který vešel v povědomí partyzánským očištěním posprejovaného pilíře Karlova mostu, předvedl za účasti veřejnosti i primátora Zdeňka Hřiba, jak se dá účinně pomocí nejmodernějších technologií bojovat s graffiti. (2019) David Zima

Fotogalerie
64 fotografií