Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Národním parku České Švýcarsko stále hoří, požárníci však hlásí úspěch: Hasí na ploše 443 hektarů

Aktualizováno -
4. srpna 2022
11:15
Autor: ČTK - 
4. srpna 2022
08:40

Hasiči, kteří stále bojují s požárem v národním parku České Švýcarsko, snížili plochu požáru na 443 hektarů, původně činila zhruba 1060 hektarů. Ráno hlídali situaci pod Křídelní stěnou, Bouřňákem a u Větrovce, kde ve čtvrtek nasadí vrtulníky.

V Národním parku České Švýcarsko již více než desátý den hoří. Ve středu se objevila další ohniska u Křídelní stěny a Pravčické brány. Na místě jsou od čtvrtka drony vybavené termokamerou. Hasiči přeskupili síly a jednotky se přesunuly na místa, kde bude jejich zásah nejvíc potřeba. ČTK to ve čtvrtek v 6:40 řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. 

Letadla, která pomáhají s hašením požáru, dopoledne zasahovat nebudou, vrtulníky provedou masivní shozy za sebou na větší místa. Na twitteru to ve čtvrtek dopoledne uvedli hasiči.

Hasiči dále hlásí podstatný posun. I když v národním parku hoří již několikátý den, podařilo se hasičům snížit plochu požáru na 443 hektarů. Ta původně činila zhruba 1060 hektarů

„Zatím mám informace, že noc byla klidná. Dnes v noci jsme částečně přeskupili síly tak, aby ti hasiči, kteří už dohasili některá místa, se mohli přesunout na jiná a pomohli tam svým kolegům,“ uvedl Kavka. Drony zjistí, kde budou hasiči potřební kvůli ohniskům ve čtvrtek a operativně se budou dál přesouvat, aby se podařilo požár co nejrychleji uhasit. Na návrat domů čekají obyvatelé Hřenska, Mezné a Mezní Louky.

Situace je náročná kvůli vysokým teplotám, hasiči se musí často střídat. Podle meteorologů se dnes mohou teploty vyšplhat až k 36 stupňům. Na vedro se připravili i záchranáři, kteří dorazili do Hřenska s modulem pro hromadná neštěstí Golem. Při vysokých teplotách hrozí nejčastěji kolapsy i dehydratace.

„Modul sám o sobě je vychlazen na konstantní teplotu, aby to bylo příjemné i pro pacienty, kteří zde zůstávají. Zvýšili jsme objem roztoků ve výjezdovém prostředku, zvýšili jsme objem chlazených nápojů a vozí i rehydratační roztoky,“ uvedl ve středu vedoucí odřadu pražské záchranné služby Ondřej Šedivka.

21:30
2. 8. 2022
!

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Zobrazit celý online

Video  Ohnivé peklo v obci Mezná - Hasiči Hrob  - Hasiči Hrob
Video se připravuje ...

lubosbeyr ( 4. srpna 2022 13:35 )

Proč píšete takové blbosti. Úspěch to bude až to uhasí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání