„Když se kolem našeho domu potloukala jakási ženská s tím, že prý spadla do příkopu a hledá kamarádku, ještě jsem tomu až tak nevěnoval pozornost. Ale už jsem věděl, že robotická sekačka je pryč,“ líčil majitel, který své jméno nechtěl sdělit.

„Pak jsem viděl odjíždět auto. Pod dekou na sedadle bylo cosi, co tvarem sekačce odpovídalo. Sedl jsem na kolo, zda na auto nenarazím. A uviděl jsem ho stát v poli, v něm dva lidi. Raději jsem se nepouštěl do žádné akce, zapsal jsem si registrační značku a zavolal policii,“ pokračoval muž.

Sama se „ozvala“

Když gauneři zjistili, že je jim v patách její majitel na kole, snažili se sekačku ukrýt. „Co vím od policie, zaházeli ji u lesa listím, hlínou a větvemi. Přišli si pro ni až za dva dny,“ podotkl majitel.

Video
Video se připravuje ...

Zloděje z Ostravy odhalila "chytrá" sekačka. PČR

Čtyři dny po krádeži pípla v telefonu majiteli sekačky aplikace. To se mu stroj ozval svým GPS lokátorem, že zloději sekačku zapnuli. „Polohu aplikace ukázala jen přibližně, ale s policií jsem před jednou garáží v Hrabové viděl to auto…,“ popisoval mladík.

Kriminalista: To jsem ještě neviděl

Po otevření garážových vrat zřejmě nikdo nečekal, jaké překvapení na kriminalisty čeká. „To, co jsme v garáži a později i bytě podezřelých našli, jsem v praxi ještě nezažil. Byl to naprostý arzenál desítek věcí,“ řekl kriminalista Martin Vavrečka.

„Jízdní kola, mince různých měn, pneumatiky, nářadí, autorádia, tablety, peníze, doklady cizích lidí či dvě zbraně. Náš policejní sklad je úplně plný,“ dodal vyšetřovatel.

Nyní vyčíslená škoda dosáhla 170 tisíc. Číslo s dokumentováním dalších krádeží poroste. Zadržení muž (52) a žena (30) byli obviněni zatím z pěti krádeží a vsazeni do vazby. Hrozí jim pět let.

Poznáte svoje věci?

Policie se obrací na veřejnost s tím, aby se přihlásili ti, kterým byla odcizena jízdní kola či jiné věci v době do 30. června 2022 a nyní je poznali na zveřejněných fotografiích či videích.

„Velké množství věcí největší pravděpodobností pochází z krádeží, které zřejmě nebyly ani oznámeny. V případě dopátrání původních majitelů, budou postupně vráceny. Touto cestou se obracíme na veřejnost, která pozná svůj majetek, aby se obrátila na kriminalisty v Ostravě-Hrabůvce,“ uvedla policistka Eva Michalíková.

Fotogalerie
14 fotografií