Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záněty močáku v létě: Problém jsou koupaliště i nedostatečný pitný režim, varují lékaři

Autor: ula - 
6. srpna 2022
05:00

Zánět močového měchýře patří mezi běžné letní nemoci. Ačkoliv se o bolestivém zánětu říká, že je to hlavně nemoc z prochladnutí, v teplých měsících míří do ordinací lékařů více pacientů než obvykle. Častěji onemocní ženy a přičinou v létě bývají výlety na koupaliště a aktivnější sexuální život. Podle lékařů, které Blesk Zprávy oslovily, záněty v letě zhoršuje to, že pacient méně pije, přestože právě ve vedru je potřeba organismu větší.

Tereza (29) si přivezla infekci zřejmě z dovolené u Rudého moře. „Plavky si na dovolené převlékám, ale když jste celé dny venku u vody, nevyhnete se tomu, že alespoň nějakou dobu zůstanete v mokrých. Do toho klimatizované pokoje a prostory hotelu a bylo to,“ řekla Blesk Zprávám.

Po návratu s u ní objevily typické příznaky – nejprve bolest v podbřišku, později i při močení. „Lékař mi napsal ihned antibiotika. Na jednu stranu jsem ráda, že se projevily symptomy. Před lety jsem měla vážný zánět ledvin, který prozradily až vysoké horečky a bolest bederní páteře. Tehdy jsem brala antibiotika tři měsíce,“ přiznává Tereza.

Léto nahrává příležitostnému sexu

Nejvíce záněty močových cest trpí ženy, zejména ty, které jsou sexuálně aktivní a pak také těhotné ženy.

Léto samozřejmě nahrává příležitostnému sexu a větší sexuální aktivitě, kromě toho se můžete nakazit právě při prochladnutí z mokrých plavek či u vody. Problém může být i klimatizovaná místnost. Proto se zdá, že pacientů se záněty přibývá. Ale podle MUDr. Michaely Matouškové, místopředsedkyně České urologické společnosti ČLS JEP, to ale nelze jednoznačně říci.

„Původ zánětů močového měchýře je trochu jiný

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.