Ještě před 15 lety se přitom začínaly první rané hrozny odrůd solaris, irsaye či muškátů sklízet až koncem srpna. „Tak brzkou sklizeň nepamatují ani naši dědové,“ shodují se mnozí vinaři.

V Brodě nad Dyjí, patřícím k nejteplejším místům ČR, vyrazili na první burčákové hrozny dnes. Ženy stříhaly do putýnek starou odrůdu Augustovskij.

Augustovskij patří mezi nepříliš známé bílé, velmi rané stolní odrůdy. Původně moldavská odrůda, vzniklá křížením maďarské Čabaňské perly s francouzským Villard Noir, zraje už v první půli srpna. Moravští vinaři ji používají právě na výrobu prvních burčáků.

Zralé bobule věští špačci

Spolehlivým ukazatelem zrání hroznů jsou hejna špačků, která se začala houfovat nad vinohrady. „Jdou jen po zralých bobulích,“ shodují se vinaři. Vinicemi na Znojemsku a Břeclavsku již proto tu a tam začala dunět první děla, která mají mlsné opeřence od sezobání úrody zaplašit.

Ze zákona se v ČR smí burčák prodávat od 1. srpna. První vinaři s ním vyrukují do půli srpna, jiní si ale jeho výrobu nechají na začátek září, až se jejich zákazníci vrátí z dovolených.

Pozdní odrůdy dozrát rychle nemusejí

I když sklizeň raných odrůd začala s předstihem, u pozdních odrůd, z nichž se vyrábí většina vín, tomu tak nakonec být nemusí.

„Vše bude závislé na počasí. Může se stát, že se v půlce srpna ochladí. Dozrávání se zpomalí a další část sklizně urychlená nebude,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

VIDEO: Průjezd družiny krále Jana Lucemburským Znojmem před třemi lety.

Fotogalerie
7 fotografií