Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bez Oktoberfestu i vánočních trhů? Německo chystá kvůli nedostatku plynu černý scénář

Autor: jb - 
1. srpna 2022
20:55

Německo by mohlo zrušit Oktoberfest a spolu s ním i slavné vánoční trhy. V souvislosti s problémovými dodávkami plynu z Ruska se totiž snaží šetřit, kde se jen dá. Hannover jako první z větších měst oznámil, že vypne teplou vodu ve všech veřejných budovách, Berlín se rozhodl šetřit na osvětlení a Augšpurk vypnul veřejné fontány. Píše o tom Daily Mail.

S blížící se zimou se krize pravděpodobně ještě prohloubí, což nutí politické představitele přemýšlet o dalších způsobech, jak zajistit svým občanům dostatek zdrojů na zimní období.

Rosi Steinberger, člen Bavorského parlamentu, pro New York Times přiznal, že oslavy Oktoberfestu mají spolu s Vánočními trhy na mále. Uvažuje se také o tom, že podniky, které neposkytují základní potřeby, by mohly být donuceny omezit svůj provoz, aby zbyl plyn na běžné domácnosti.

Další z opatření se týká přímo občanů. Ti byli upozorněni, že bude potřeba, aby uhradili ‚plynový příplatek‘. A to i přesto, že už nyní účty za energie rostou. Výjimečný poplatek by se navíc mohl vyšplhat až na 1000 liber na rok na průměrnou domácnost. Opatření nabude na platnosti prvního října a bude trvat do března 2024. Jedná se o nástroj, jak podpořit dodavatele, aby nezkrachovali. Přesná výše poplatku ještě není vypočítaná, ale ministr financí Robert Habeck varoval, že průměrná domácnost by mohla platit sumu kolem stovky eur. Někteří experti ale odhadují, že se částka může vyšplhat mnohem výše. Dopad bude mít toto opatření pravděpodobně na polovinu všech domácností, které doma vytápějí plynem.

Evropa tak reaguje na energetickou krizi způsobenou omezením dodávek plynu z Ruska. Claudia Kemfert, odbornice, která strávila 15 let varováním Angely Merkelové, že Německo je až příliš závislé na Rusku, předpověděla krizi, která potrvá tři roky. Zatímco energetická situace se v Evropě v poslední době pomalu ale jistě zhoršovala, Putin ji nyní eskaloval, když minulý týden snížil dodávky plynu Nordstreamem 1 na 20 % původního objemu.

Rusové sice uvádí, že omezení průtoku je způsobeno opravami turbín, které slouží k pumpování plynu, Němci ale tvrdí, že se jedná jen o výmluvy. Naopak většina věří, že se z Putinovy strany jedná o pomstu za podporu Ukrajiny ve válce, kterou v únoru Rusko rozpoutalo.

Podle Daily Mailu se z pohledu Ruska jedná o zoufalý tah. Rusko je totiž na poplatcích za plyn závislé, a pokud o ně přijde, bude čelit velké ekonomické recesi. Zdá se ale, že Putin sází na to, že se evropská jednota ohledně Ukrajiny rozpadne dřív, než jeho země zaznamená ty nejhorší dopady.

Pokud by Kyjev přišel o podporu ze Západu, bude pravděpodobně usilovat o mírovou dohodu, která by v současné situaci Putinovi vyhovovala. V opačném případě bude Ukrajina riskovat ztrátu pozic a velkého množství vojáků.

40 % plynu, který Evropa odebírá, je z Ruska. Je tedy pravděpodobné, že pokud by se Putin rozhodl uzavřít kohoutky, doplatí na to celý kontinent. Německo je ale v porovnání s ostatními zeměmi ještě o něco zranitelnější. Ještě před válkou získávalo čtvrtinu své energie z plynu, který prakticky všechen proudil ze zámoří. Jen od Ruska tak Německo bralo přes polovinu dováženého plynu. Německo navíc nemá k dispozici přístavy, přes které by mohlo přivážet zkapalněný zemní plyn, takže je velmi těžké hledat momentálně alternativní zdroje.

Berlín se ještě před zimou snažil naplnit zásobníky na plyn, i tak se ale zdá, že jedinou možností bude plošný přídělový systém. Podle odhadů bude Německo muset snížit spotřebu o celých 30 %, pokud chce překonat zimu.

Město Hannover v rámci úspor rozhodlo, že vypne ohřívání vody ve veřejných budovách. Sportoviště, jako jsou bazény a tělocvičny, tak budou využívat na mytí rukou i na sprchování jen studenou vodu a ústřední topení se zapne nejdříve v září. A i tehdy bude vnitřní teplota udržována na 20 stupních Celsia. Výjimky budou tvořit zranitelné skupiny lidí.

Video  Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Další opatření, která německá města zavádějí, patří i omezování nočního nasvícení budov, jako jsou například muzea. Starosta města Belit Onay mluví o ‚hrozícím nedostatku plynu', kvůli kterému je potřeba snížit spotřebu města o 15%. Dojde také k zákazu přenosných klimatizací a topení.

Habeck varoval, že by mohlo dojít i k uzavření celých průmyslových odvětví, aby zbyl plyn na domácnosti a ty nemusely mrznout. Německý průmysl, který je ekonomickou velmocí Evropy, totiž spotřebuje zhruba třetinu veškerého plynu.

Momentálně se ceny plynu dostávají do závratných výšin. Nijak nepomáhají obavy, že se Putin rozhodne kohoutky uzavřít úplně. Dominovým efektem tyto ceny dopadají i na Británii, která bere plyn z Evropy a kde ceny vzrostly o 7 % a momentálně jsou šestinásobně vysoké než před rokem. Odborníci odhadují, že průměrná domácnost by od ledna mohla mít účet za energie přesahující 500 liber.

Ceny britského plynu na ‚spot marketu‘ (ceny za dodávku plynu dnes) jsou nyní stejné jako loni v  prosinci, kdy byly ceny výrazně ovlivněny covidem. Nadále ale rostou, podle odborníků by mohly vzrůst až na trojnásobek cen z roku 2021.

Šéf německé federální energetické sítě Klaus Muler uvedl, že účty v domácnostech za energie budou ‚přinejlepším‘ trojnásobné.

Evropští lídři proto uzavřeli dohodu o snížení spotřeby plynu o 15 %, vlastní diplomaté Unie ale poukázali na to, že dohoda v důsledku velkého množství výjimek  ‚vypadá jako sýr ementál‘.

Minimálně osm států se vyhne snižování spotřeby na základě výjimek z dohody. Španělsko, Portugalsko, Kypr, Malta, Lotyšsko, Litva a Estonsko. Tyto země mají totiž špatné propojení s evropskými plynovými sítěmi a je pro ně proto mnohem těžší zajistit i alternativu, musejí se i nadále, případě Pobaltí, spolehnout na ruskou energetickou síť.

Španělsko údajně odmítá dohodu dodržet, protože vybudovalo takovou infrastrukturu, aby se závislosti na Rusku vyhnulo. Francie postoj Španělska podpořila, takže se dá předpokládat, že ani ona nebude dohodu držet s nadšením. Od Maďarska se očekává, že dohodu bude prostě ignorovat. Polsko se zase nechalo slyšet, že odmítá pomáhat zemím, které jsou na Rusku závislé.

Dohoda obsahuje i část, která vyzývá země, jako je Německo a Itálie, aby dobrovolný cíl ještě snížily, pokud se jim povede získat před zimou dostatečně velké zásoby plynu.

 

Video  Expert o potížích s „Putinovým“ plynem: Hrozí několik nepříjemných zim! Ale dlouhodobě prohraje  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi