Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nedáte dopustit na plastový zahradní nábytek? Víme, jak o něj pečovat, aby vám sloužil co nejdéle

/
  • (iStock)
    29. července 2022 ● 06:00

    Plastový nábytek na zahradu se už velmi dlouho těší obrovské oblibě. Spousta lidí oceňuje jeho cenovou dostupnost, dlouhou životnost a snadnou údržbu. I tak se v péči o tento druh nábytku chybuje. Jak tedy správně na to? 

    Když se řekne plastový nábytek, byla by chyba si představovat jen nevkusné, lacině vypadající bílé židle a stoly. Dnes už jsou totiž k mání elegantní kolekce z plastu, které mají nejrůznější barvy nebo i evokují přírodní materiály. A dají sehnat i netradiční a zajímavé kousky. Nebo při troše fantazie si je můžete za pomoci polštářů, dek a podušek změnit v krásný designový kousek. Pokud jste si ho oblíbili i vy, určitě by bylo dobré znát základní pravidla údržby…

  • 1.

    Prevence

    Autor: istock.cz

    Pokud máte pocit, že plastový nábytek vydrží vše a navěky a není potřeba se něj starat, jste na omylu. I tento druh nábytku si zaslouží pravidelnou péči, jinak bude mít brzy omšelý vzhled, který se vám určitě líbit nebude. Bez pravidelného čištění se mohou velice rychle objevit skvrny, které už běžnými technikami nesmyjete. Pokud jsou navíc židle vystaveny povětrnostním vlivům, špína se do nich zažere a otření hadříkem už nepomáhá. Jakmile tedy dojde k potřísnění židle například jídlem nebo pitím či ptačím trusem, je potřeba skvrnu ihned odstranit, aby se barvivo nezažralo do plastu. 

  • 2.

    Pravidelné čištění

    Autor: istock.cz

    Na odstranění větších nečistot a prachu použijte proud vody. Stačí vyskládat nábytek na trávník, důkladně osprchovat a nechat uschnout na čerstvém vzduchu. Skvělým pomocníkem je například zahradní hadice nebo vysokotlaký čistič. Pokud nemáte hadici k dispozici, postačí vám jemná ruční péče pomocí saponátu, teplé vody, bavlněné utěrky nebo hadříku z mikrovlákna. Nábytek v závěru vždy opláchněte čistou vodou a otřete do sucha, aby na povrchu nezůstaly skvrny.

  • 3.

    Na plast opatrně

    Autor: istock.cz

    Pokud je na nábytku zažranější špína, určitě zapomeňte na písek nebo drátěnku. Plast je náchylný na poškrábání a pokud povrch poškrábáte, není už nápravy. V narušeném povrchu se budou navíc nečistoty držet mnohem více než na novém a hladkém.

  • 4.

    Co zabírá na hlubokou špínu?

    Autor: istock.cz

    Pokud jemná péče nestačí, pořiďte si speciální čistič na plasty. Jde to ale i bez chemie a velmi levně. Stačí vám kombinace jedlé sody a citrónové šťávy. Naneste směs na potřebná místa, nechat chvíli působit a nečistota je rázem pryč. 

  • 5.

    Uskladnění

    Autor: istock.cz

    Pamatujte také, že před a po sezóně by měl být samozřejmostí důkladný úklid zahrady včetně vyčištění zahradního nábytku. Ideální je, pokud nábytek uložíte na místo, kde na ně nemohou působit okolní vlivy.

     

    Ideální zahradní nábytek pro vás vybírejte na našem Bazaru Blesk.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy