Město startovací byty nabízí na dobu tří let s možností prodloužení o dva roky. Podmínkou je to, aby žádný z žadatelů nebyl nájemcem jiného startovacího bytu v Brně.

Žadatelé rovněž nemohou vlastnit bydlení, a pokud jsou v nájmu, musí doložit, že jejich nájem je pro ně nevyhovující například vzhledem k finanční a sociální situaci.

Město dá přednost rodinám s dítětem nebo dětmi, přičemž za dítě považují i dítě počaté, ale ještě nenarozené. Limitovaná je výše příjmu. Společný čistý měsíční příjem musí dosahovat minimálně 0,8 násobku a maximálně 1,7 násobku průměrné hrubé mzdy vyhlašované Český statistickým úřadem za předchozí rok. Aktuálně jsou podle města tyto částky v rozmezí od 30 271 do 64 326 korun.

Brno spravuje bezmála 30 tisíc bytů, což je asi 15 procent z celkového počtu bytů v Brně. Zbytek je v soukromém vlastnictví. Stovky bytů město využívá jako sociální nebo startovací.

Cílem startovacího bytu je usnadnit lidem cestu k vlastnímu bydlení. Díky nižšímu nájmu si mohou našetřit na vlastní bydlení.

VIDEO: Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba?

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba? Markéta Volfová, Lukáš Červený