„Desátá městská část připravuje rozsáhlou rekonstrukci budovy v Jakutské ulici. Ta byla postavená v 60. letech minulého století a od té doby slouží dětem předškolního věku – původně zde byly jesle, v posledních letech v objektu fungují dětské skupiny. Nyní Desítka chystá kompletní přestavbu budovy, Rada schválila vypsání veřejné zakázky na její rekonstrukci,“ uvedla v polovině července městská část na svém webu.

Špatné plánování

Zrekonstruovat městské jesle je chvályhodný nápad. Problém ale je, že rodiče, kteří sem své děti zapsali, se o rekonstrukci dozvídají měsíc a půl před začátkem školního roku. S rekonstrukcí je totiž logicky spojen i přesun jeslí a to až do Záběhlic, rodičům s dětmi tak cesta do jeslí zabere zhruba o 20 minut více.

„Rekonstrukcím budov pro děti obecně fandím. Ale v tomto případě je veliká škoda, že rodiče nově přijatých dětí neměli možnost se tuto informaci dozvědět včas a zařídit se podle toho. Jsme tak postavení do situace, kdy pro spoustu rodičů není náhradní budova logisticky dosažitelná (třeba z důvodu docházky starších dětí do MŠ nebo ZŠ v okolí). A kdy jsme (třeba v mém případě) počítali s plným návratem do práce a teď nevíme, jak to vyřešit,“ postěžovala si jedna z maminek na sociální síti.

Nejasné termíny

Rodičům vadí i další věc. Městská část dosud nevysoutěžila firmu, která rekonstrukci provede. Není tedy vůbec jasné, kdy začne, od začátku prací by měla trvat maximálně rok. „O přípravách rekonstrukce jsme informovali hned, jakmile byl její záměr schválený vedením městské části, ještě před samotným výběrovým řízením na stavební práce. V uplynulém období nebylo zřejmé, jestli k rekonstrukci dojde, protože Rada MČ Praha 10 v této otázce nebyla jednotná, dřívější informování tedy nebylo možné. Případné komplikace způsobené rekonstrukcí budovy nás samozřejmě mrzí, ale pevně věříme, že dočasné komplikace budou bohatě vyvážené budoucím výrazně přívětivějším prostředím pro dětské skupiny,“ hájí se městská část.

Ale rodiče se nedali odbýt a vymohli si setkání radního pro sociální oblast Michala Kočí (Piráti) s Evou Lexovou, ředitelkou Centra sociální a ošetřovatelské pomoci, které jesle provozuje a s vedoucí jeslí Magdou Dreslerovou. Schůzka by se měla uskutečnit v nejbližších dnech, je tedy klidně možné, že si rodiče budou stát za svým a radnici nezbude nic jiného, než celou rekonstrukci posunout.

:25

Fotogalerie
8 fotografií