Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Co zabalit na dovolenou? Máme pro vás seznam nezbytností, na které nesmíte zapomenout

/
  • (iStock.cz)
    26. července 2022 ● 06:00

    Měli byste se těšit na dobrodružství, ale místo toho se stresujete? Bojíte se, že zapomenete něco důležitého, nebo naopak že povezete naprosto zbytečnou věc tam a pak zase zpátky? Nemusíte. Poradíme vám, jak na to. Náš seznam nutných, doporučovaných a užitečných věcí se vám určitě bude hodit…

  • 1.

    Napište si seznam!

    Autor: iStock.cz

    Samozřejmě záleží na tom, kam máte namířeno, jakým dopravním prostředkem cestujete a kde se ubytujete. Jiné věci budete potřebovat na túry do hor a jiné zase do apartmánu u moře... Každopádně se vyplatí si vypsat všechny důležité věci (z našeho článku i z vlastní zkušenosti) na papír a postupně si je odškrtávat. Hlavně pokud cestujete s rodinou, bude seznam hodně dlouhý a vše neudržíte v hlavě. Univerzální seznam pro dovolenkáře si take můžete stáhnout na internetu, ale možná vám ten vlastní a osobní bude přeci jen vyhovovat víc. Pokud ho naťukáte a uložíte do počítače, máte výhodu, že ho budete moct použít při další cestě.

     

    Náš tip: Máte na hromadě spoustu věcí a máte strach, že se vám do kufru všechno nevejde? Bojíte se, že budete na letišti platit nadváhu? Pak si určitě přeštěte tento náš článek:  7 tipů, které vám usnadní balení na dovolenou a ušetří spoustu místa i nervů . Uvidíte, že balení bude hračka! 

     

    Stáhněte si seznam, jeho body najdete v článku detailněji rozebrané.

  • 2.

    Nejdůležitější dokumenty

    Autor: iStock.cz

    Ať už ale cestujete kamkoli, rozhodně potřebujete platný cestovní doklad (občanský průkaz do států EU, nebo pas), kartičku zdravotního pojištění (evropskou), kartičku cestovního pojištění, platební kartu (včetně čísla na blokování při ztrátě či odcizení), hotovost, doklady od cestovní kanceláře v případě, že necestujete na vlastní pěst.

     

    Náš tip: Určitě je dobré mít sebou, jak hotovost, tak i platební karty. Pokud je to možné, mějte 2 různé platební karty, ať už od stejného účtu nebo karty dvou různých banek. A obě karty a veškerou hotovost nikdy nenoste v jedné peněžence, ale rozdělte je na dvě místa. Pokud byste náhodou peněženku ztratili, nebo by ji někdo ukradl, můžete jednu z karet s klidem zablokovat a nepřipravíte se o veškerý zdroj peněz.

  • 3.

    Cestovní pojištění

    Autor: iStock.cz

    Jsou dvě věci, které se vyplatí před cestou určitě nezanedbat. Připravit si cestovní lékárničku a zařídit si cestovní pojištění. To v dnešní době ho sjednáte hravě on-line. Můžete využít stránky své pojišťovny nebo některý z internetových srovnávačů. Vše je na webech jednoduše popsáno a sjednání pojistky zabere jen pár minut. Pokud jste ale opatrnější typ, který raději všechno probere osobně, vydejte se na pobočku.

     

    CO DO POJISTKY ZAHRNOUT?

    Základem je vědět, kdy, kam a hlavně za jakým účelem cestujete. Jiné pojištění bude, pokud týden strávíte na pláži a budete se svými ratolestmi stavět hrady z písku, nebo když budete na horách zdolávat hřebenové túry.

     

    NA KOLIK TO PŘIJDE?

    Na dovolenou k moři v Evropě si sjednejte limit pojistného krytí ve výši alespoň 3 milionů korun. Při sjednání pojistky se zaměřte na to, jak se jednotlivé pojišťovny stavějí k provozování běžných plážových sportů. Každá pojišťovna může mít jiné hodnocení tohoto hlediska. Třeba potápění nebo jízda na „banánu“ už může spadat do kolonky „riziková“, či dokonce „extrémní“. Obecně se dá ale říct, že cena se bude pohybovat od 400 do 900 Kč na osobu, právě podle nastavení. Pokud vyrážíte jen po České republice, kryje vás klasické zdravotní pojištění a pojistka navíc není nutná.

     

    Naše rada: Některé sporty jsou považovány za rizikové a je třeba je v pojištění zohlednit. A v případě úrazu během nich může dojít i ke zkrácení pojistného plnění. Jste-li tedy příznivci outdoorových aktivit, jako je třeba skialpinismus, je absolutní nutností, aby vaše pojištění pokrývalo výdaje spojené s vyhledáním člověka ve volném terénu a transport vrtulníkem. V tomto případě se jedná o specializované pojištění, které není obsaženo v základním.

     

  • 4.

    Cestovní lékárnička

    Autor: iStock.cz

    Kromě osobních léků a základních potřeb, jako jsou obvazy, obinadlo, náplasti a dezinfekce, se vám bude hodit i tyto nejdůležitější věci: panthenol (na spálení sluncem), Kinedryl (na cestovní nevolnost), Endiaron nebo Imodium (na průjmy), Fenistil (na štípance), Ibalgin (proti bolesti), Paralen (na teplotu), živočišné uhlí (na otravy). Podrobnější návod, jak vybavit cestovní lékárničku, najdete v tomto článku: Cestovní lékárnička. Co do ní patří a co nechat doma?

     

    Naše rada: Pamatujte, že obsah lékárničky by se měl lišit podle délky a místa pobytu, podle způsobu trávení dovolené, podnebí a dostupnosti lékařské a lékárenské péče. Důležitou roli hraje také to, pro kolik osob by lékárnička měla být. Záleží i na tom, zda cestují pouze dospělí, nebo i děti, případně těhotné ženy. A nezapomínejte, že pokud používáte svou cestovní lékárničku opakovaně, je důležité vždy před cestou zkontrolovat dobu použitelnosti jednotlivých přípravků.

  • 5.

    Důležité přístroje

    Autor: iStock.cz

    Je jasné, že bez mobilního telefonu a nabíječky už nedáme ani krok. Na cesty ale určitě přibalte také výkonnou powerbanku, která vás může zachránit v mnoha situacích.

     

    Náš tip: Pokud byste chtěli poradit, jakou si z velkého množství výrobků vybrat, pak si určitě přečtěte tento článek: Jak dobře vybrat powerbanku? Kapacita není vše, zajímat vás musí také design a porty

  • 6.

    Letadlem k moři

    Autor: iStock.cz

    Pokud cestujete letadlem, určitě si část věcí zabalte do příručního zavazadla. Budete víc v klidu, když doklady, léky, hygienické potřeby, klíče od domu a něco na převlečení budete mít u sebe pro případ, že by se kufr na letišti někam zatoulal. Jedete do tepla, proto neberte zbytečné oblečení. Stačit vám bude spodní prádlo, ponožky, kalhoty a něco přes sebe na chladné večery nebo do letadla, trička, tílka, sukně, šaty, klobouk, sandály a tričko na spaní. Na pláž potřebujete plavky, plážové boty nebo boty do vody, opalovací krémy, něco na ležení, ručník, pareo, tašku, sluneční brýle, pokrývku hlavy a  nafukovací lehátko. Do hygienické taštičky si kromě základních potřeb zabalte deodorant, kapesníky, jelení lůj, potřeby na holení, gumičky, manikúru a řasenku. A nezapomeňte si s sebou vzít nějakou zábavu k vodě.

     

    Náš tip: Pokud byste chtěli do kufru přibalit ještě něco extra, nenechte si ujít tento článek: Šikovné vychytávky na dovolenou. Tyhle věci si nezapomeňte přibalit! Vybrali jsme pro vás třicet tři skvělých vychytávek, které oceníte na cestě autem či letadlem, ale i v kempu, v horách nebo na pláži. 

  • 7.

    Vlastní doprava

    Autor: iStock.cz

    Ať už jedete kamkoli vlastním autem, rozhodně potřebujete mezinárodní řidičský průkaz, doklady od auta, automapu a navigaci. Mějte s sebou také dostatek tekutin a svačinu pro případ, že byste uvízla v dopravní zácpě na hranicích.

     

    Náš tip: Před odjezdem si určitě stáhněte také offline mapu dané země do mobilu. Ať už jedete kamkoli, můžete se ocitnout v situaci bez signálu. Pokud svůj telefon budete udržovat nabitý, s offline mapou se nemůžete ztratit a najdete tak bez obav vždy správnou cestu do cíle. Spousta aplikací ve své offline formě nabízí i vyhledávání trasy s využitím městské hromadné dopravy.

  • 8.

    Do hor

    Autor: Decathlon.cz

    Pamatujte na to, že na horách se rychle mění počasí, proto budete potřebovat různé vrstvy funkčního oblečení. I v létě se bude hodit nepromokavá a větru odolná bunda. Dále pak opalovací krém, sluneční brýle, outdoorové boty, batoh, láhev na pití, lékárnička, svačina a sladké sušenky, deodorant, gumičky a hygienické potřeby. Přibalte i plavky do bazénu, čelovku, kombinovaný nůž, šitíčko a zápalky. Pokud nemáte zajištěné žádné ubytování, určitě nezapomeňte na karimatku, spacák, případně stan.

     

    Náš tip: Chcete mít naprostou volnost? Vyzkoušejte speciální autostan, který je snadný a rychlý na postavení na střešních nosičích. Stan tak můžete postavit, kde chcete. Čeká na vás pohodlí a velký obytný prostor a silná matrace. A díky technologii Fresh&Black v něm bude příjemný vzduch i v létě. Více se dozvíte ZDE

Články odjinud

Dnešní horoskopy