Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Požár v Českém Švýcarsku mají hasiči pod kontrolou: Oheň hoří na 498 hektarech

Aktualizováno -
3. srpna 2022
11:06
Autor: ČTK, VaB, jel, chal, shp, swp, rix - 
2. srpna 2022
05:18

Hasiči v národním parku České Švýcarsko budou dnes pokračovat ve zmenšování plochy požářiště. V rezervaci hoří jedenáctým dnem. Ve středu se podařilo plochu zmenšit z 606 hektarů na 498 hektarů. Požár celkově zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Do 7:30 budou na průzkumu drony s termokamerou, poté nastoupí letecká technika. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

"V noci přeskupovali hasiči síly, přicházely nové jednotky a seznamovaly se s terénem a s odvedenou prací," popsal dění v rezervaci Rudolf. Hasiči se věnovali také servisu své techniky. Primátor města Děčín Jiří Anděl (za ANO) v úterý ČTK řekl, že město děčínským hasičům například nahrazovalo hadice, které poničily plameny. Poškozená je podle něj také čtyřkolka a opravovat se budou i některé věci na autech. Při zásazích podle něj mohou techniku poškodit nejen plameny, ale také například padající stromy a větve.

Dnes se jim podařilo zmenšit plochu na 498 hektarů, tedy polovinu z původních 1000 hektarů. Opět jee vzduchu je pět vrtulníků a švédská letadla. S průzkumem pak pomáhá další vrtulník letecké služby policie. Letadla Antonov budou nasazena odpoledne. I

Hasiči se věnovali hašení ohnisek, která místy vystupují ze země. Dnes se budou záchranáři soustředit na oblast Křídelní stěny, Větrovce, Bouřňáku, Trianglu, soutěsek Kamenice a stěn ve Hřensku. Evakuované obce Mezná, Mezní Louka a Hřensko jsou podle Rudolfa mimo nebezpečí, návrat obyvatel zatím není možný. Komunikace mezi obcemi je stále hojně používaná hasiči a pohyb po ní by byl nebezpečný.

Rudolf v úterý upozornil, že v dalších dnech budou teploty dál vysoké a ke konci týdne se má rozfoukat vítr, což může hasičům práci komplikovat. Na místě jich zasahuje okolo 1000. Dnes se mají teploty podle meteorologů vyšplhat až ke 34 stupňům.

Video  Pravčická brána na záběrech z dronu  - HZS ČR
Video se připravuje ...

blue_Moon ( 2. srpna 2022 10:14 )

Tak už se netrap sašo. Nic se stejně nezmění na tvých žvástech.Jednou se utlemíš smíchy k smrti nad svou ubohostí "znalce přes všechno".
Spíš by jsi mohl alespoň slovem pochválit hasiče při tak rozsáhlém požáru.

lokii ( 2. srpna 2022 02:04 )

Tem hasicum nemuze nikdo nikdy dost podekovat.

blue_Moon ( 1. srpna 2022 22:26 )

Italové odletěli , protože u nich byl nahlášený požár a Chorvati nenabídli pomoc, teda když to píšeš. Nikdo neočekával tak rozsáhlý požár tady v ČR, protože tu nikdy nebyl v takové míře je celý podcenit situaci ,že tady se to stát nemůže.

blue_Moon ( 1. srpna 2022 22:05 )

A jaká armáda, kde jsou teda vojáci se ptáš.. Náš stát už nemá vojáky povinné služby.

hahans ( 1. srpna 2022 21:57 )

Všichni pomáhají, jen naše hrdinná(ve světě) armáda někam zalezla. Kam zmizeli vojáci, nikde nebyla zmínka, že by pomáhali !!! V jakém stavu jsou naše vrtulníky, když musí přilétat hasit cizí ? Má vůbec kvůli zahraničním výbojům za cizí zájmy takovou armádu vydržovat ???????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání