Do Prahy dokumenty zapůjčil The National Archives z Velké Británie a do České republiky se dostaly poprvé. Tajná zpráva pro britského premiéra Winstona Churchilla z června 1942, kdy v Protektorátu Čechy a Morava vrcholil teror stanného práva, popisuje celou akci jako „úspěšnou operaci britské a československé tajné služby“. Zpráva dále sděluje, že celá akce se uskutečnila podle plánu a příprav. Mimo jiné to potvrzuje úzkou spolupráci britské a československé tajné služby.

Druhým dokumentem je korespondence mezi zástupcem velitele britské SOE (Special Operations Executive) Colinem Gubbinsem a plukovníkem Františkem Moravcem. V dopise z 30. května 1942 píše František Moravec s obdivem o profesionálním hrdinském činu, který se zapíše do československé historie.

Píše v něm dále, že nyní ještě nelze dohlédnout výsledky celé akce, Heydrich totiž ještě žil, ale že se jedná o akci významnou pro celé hnutí Evropy a českoslovenští vojáci se již tímto zapsali do dějin. „Doufám, že jejich skvělý příklad bude brzy následován dalšími v ostatních částech světa a sami Němci se budu moci poučit, jaké to je být obětí vlády teroru,“ stojí v dokumentu.

Zároveň v dopise Moravec vyjadřuje soucit s obyvateli protektorátu, kteří musí podle reakcí nacistů zažívat nesmírné utrpení a perzekuce. To mimo jiné svědčí o tom, že za hranicemi protektorátu byly důsledky útoku na Heydricha zřejmé. Podobně se vyjadřuje zpráva pro Churchilla.

Nikdy se nevzdáme!

Výstava Nikdy se nevzdáme! vznikla u příležitosti 80. výročí hrdinného činu československých parašutistů a byla zpřístupněna letos 22. května. Návštěvník v ní projde symbolicky týden po týdnu období mezi 27. květnem a 3. červencem roku 1942, je konfrontován s událostmi, veřejným prostorem protektorátu, propagandou i starostmi všedního dne. Od 29. června do 31. srpna letošního roku je navíc na české ambasádě v Londýně umístěna putovní panelová verze této výstavy.

Nelítostnému nacistovi a spoluautorovi takzvaného konečného řešení židovské otázky Heydrichovi se osudnou stala silnice pod Vychovatelnou v Libni, kudy téměř každý den projížděl. Heydrich útok přežil, ale nečistoty zanesené do ran vedly k sepsi. Zemřel o pár dní později 4. června 1942. Nacisté v odvetě vyhladili obce Lidice a Ležáky a popravili mnoho odbojářů a lidí, kteří jim pomáhali. Jan Kubiš a Jozef Gabčík s dalšími spolubojovníky zemřeli 18. června po boji, když se odmítli vzdát a opustit vyzrazený úkryt v kryptě kostela svatých Cyrila a Metoděje v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Nikdy se nevzdáme potrvá v Národním muzeum do konce letošního roku. David Zima

Fotogalerie
31 fotografií