Prahou 1 v poslední dobou hýbe několik dopravních kauz. Po vytvoření kruhového objezdu přímo v srdci Starého Města u Prašné brány a parkovacích místech v Nerudově ulici přímo na chodníku, je tu další novinka. Tou je zrušení bezbariérového přechodu na Uhelném trhu a vytvoření nového parkovacího místa v režimu modré zóny, tedy určeného pro rezidenty. Přílišné nadšení to mezi lidmi ale nevyvolalo a do Prahy 1 se pustil i náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

„Mezi Havelskou ulicí a Uhelným trhem Praha 1 zrovna zrušila bezbariérový přechod kvůli jednomu parkovacímu místu. V srdci Starého města v jádru Pražské památkové rezervace. Tohle je demagogie. Město patří všem. To jsou ty lepší ulice, jak chce na Praze 1 ODS?“ napsal na Twitter Scheinherr.

Samozřejmě, že reakce ODS z Prahy 1 na sebe nenechala dlouho čekat. „Pane náměstku, je smutné, jak moc neznáte svůj vlastní resort. Nevíte, že tam všude je značka "obytná zóna"? To znamená, že chodec smí vstoupit na vozovku kdekoliv. Rychlost je omezená na 20km/h. A přechod tam nejen být nemusí, on dokonce nesmí! Proto jde pryč.“

Co na to IPR?

To, že chodci v obytné zóně nemusí  využívat přechody, je samozřejmě pravda, v místě přechodu však byl zešikmený obrubník, aby byl bezbariérový, tudíž umožňoval lepší prostupnost jak pro vozíčkáře, tak pro rodiče s kočárky nebo i pro lidi se sníženou mobilitou.

„Přechody v obytné zóně být vyznačeny nemusí, protože chodci smějí používat místní komunikaci a přecházet jí v celé její šířce, pouze nesmějí omezovat provoz vozidel a musí jim umožnit jízdu. Velký problém v tomto místě je ale ten, že před místo se sklopenými obrubami, které tím pádem budou využívat např. vozíčkáři, je umístěno parkovací stání, čímž se výrazně zhoršují rozhledové poměry,“ vysvětluje pro Blesk Marek Vácha, mluvčí Institutu pro plánování a rozvoj.

Mohlo by se zdát, že alespoň vznik parkovacího místa potěší zdejší obyvatele, podle Váchy je však problém úplně v něčím jiném. Jak by to tedy mohlo být v ideálním případě? „Parkovací místo znamená na modré zóně pronájem 10m čtverečních na den za 3,3 Kč (rezident 1.200 Kč/rok). Tedy finanční motivaci zde nevidíme, naopak. Pokud bychom chtěli uvolnit systematicky místa pro rezidenty, doporučili bychom práci s ilegálním parkováním. Za červen 2022 stálo na příklad v ulici Na Perštýně nelegálně 42 % vozů. V ulici národní 36 % vozů. To jen v těchto dvou ulicích znamená, že zde stojí 37 automobilů nelegálně. Kdyby se stejné úsilí zaměřilo tímto směrem, mohli bychom mít dostatek parkování pro rezidenty a zcela volný Uhelný trh k plnění funkce náměstí.“

Fotogalerie
19 fotografií