Jan Čižinský potvrdil, že se Praha Sobě utká v zářijových magistrátních volbách i soubojích o radnice ve 14 pražských městských částech. Jenomže se už nejmenují Praha Sobě, ani se jim nepodařilo sesbírat potřebných zhruba 95 tisíc podpisů Pražanů pro sestavení občanské kandidátky, tedy sedmi procent obyvatel daného města. Budou kandidovat jako politická strana „Podporujeme nezávislou kandidátku PRAHA SOBĚ“. Petiční arch podle lídra současné kandidátky podepsalo 92,5 tisíc obyvatel metropole. 

„Jistotka“

„Podpisy bychom zvládli dosbírat v opravném termínu, ale stejně jako minule by se naše kandidátka na podpisy zcela jistě stala terčem právních žalob,“ argumentuje na sociálních sítích Jan Čižinský. Minule prý čelili dvěma žalobám a vyšlo to jen „o fous“. „Za ty čtyři roky si v Praze přihlásilo trvalý pobyt asi 70 tisíc lidí, což je pro skvělé pro Prahu, nám se tím ale zvýšilo zákonem dané sedmiprocentní minimum potřebných podpisů z 91 tisíc na 97 tisíc," komentuje pro Blesk Cecílie Antůšková. 

Navíc magistrát minulé volební období v roce 2018 část petentů z archu uskupení Praha Sobě odečetl. V první fázi zjistil celkový počet Pražanů na petici a ověřil náležitosti záhlaví petice na jednotlivých petičních arších. Ve druhé fázi provedl kontrolu úplnosti údajů u všech petentů. Ve třetí fázi ověřoval jednotlivé petenty v informačním systému evidence obyvatel a ve čtvrté fázi provedl kontrolu duplicit. Touto cestou bylo odečteno 5 393 špatných podpisů.

„Při letošních volbách by případně Magistrát hl. m. Prahy postupoval obdobným způsobem, tj. ve všech čtyřech výše popsaných fázích,“ sděluje tiskový mluvčí magistrátu Tadeáš Provazník. Jedná se o standardní postup, podezřeními a neověřenými informacemi se registrační úřad neřídí. „Jen doplním, že od minulého volebního období jsme ve spolupráci s ministerstvem vnitra dokázali zdokonalit postup při ověřování podpisů tak, aby byl celý proces mnohem rychlejší a efektivnější,“ dodává.

Odečtený podpis však nutně neznamená zfalšovaný. Takové jednání by muselo být konkrétní osobě prokázáno a lze jej trestně postihnout. „V případě chybných údajů se zpravidla jedná o petenty, kteří vyplnili záznam nečitelně nebo neúplně, dále petenty, kteří sice v Praze fakticky bydlí, ale nejsou zde přihlášeni k trvalému pobytu, petenty, kteří nemají státní občanství České republiky nebo jiného členského státu EU atd,“ informuje Tadeáš Provazník.

Opozice má jasno

„Založené sdružení měli jako pojistku od roku 2018 a nyní se jen zalekli, že kontrola podpisů bude důkladnější a ve větším počtu, takže raději rovnou podali kandidátku jako sdružení," upozorňuje Alexndra Udženija (ODS), starostka Prahy 2. Pro část příznivců této volební strany to podle ní může být zklamání, že Praha sobě musela použít k účasti ve volbách účelově nachystané hnutí a neplatí tak už ani představa o uskupení nezávisle kandidujících osobností. 

Kritika sběru podpisů

Opozice i někteří obyvatelé dále kritizovali Praha Sobě za sběr podpisů na nevhodných místech. "Volební straně Praha sobě se jednoduše nepodařilo sesbírat dost podpisů, aby mohli nadále vystupovat jako nezávislí kandidáti, a to i přes to, že mnohdy jejich petiční stánky stály na místech, kde se konaly charitativní koncerty, před volebními místnostmi, což považuji minimálně za amorální," hromuje Alexandra Udženija.  

Podle mluvčí však vždy dbali na to, aby zachovali dekorum. „Kritika většinou zní ze strany těch, kterým jsme s Prahou Sobě svým působením šlápli na kuří oko a překazili jim kšefty s veřejnými financemi," tvrdí Cecílie Antůšková. 

Za hlavní cíle si mimo jiné kladou dokončit velké projekty jako stavba metra D, rekonstrukci Průmyslového paláce nebo projekt dokončení tunelu Blanka. „Po volbách bychom rádi spolupracovali s demokratickými stranami a lidmi, kteří nejsou napojení na kmotry, nejsou trestně stíhaní nebo jejichž působení není spojeno s politickými kauzami," říká závěrem Cecílie Antůšková.