Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Požáry v Evropě: V Toskánsku zasahuje stovka hasičů, na Barcelonu je uzavřená dálnice

Autor: ČTK - 
21. července 2022
16:23

Italští hasiči pokračují v boji s lesním požárem na severovýchodě Itálie nedaleko hranic se Slovinskem. Obyvatelé Terstu kvůli dýmu a pachu spáleniny zavírají okna, napsal list La Repubblica. Situace se zlepšuje ve Španělsku a Francii, kde oheň v posledních dnech napáchal velké škody a vyžádal si několik životů, napsala agentura AFP.

Požár v italském regionu Furlansko-Julské Benátky zhruba 25 kilometrů severozápadně od Terstu vypukl tento týden. Hasiči s živlem bojovali i v noci na dnešek a dál se pokouší plameny uhasit. Ve středu bylo z nedalekého letoviska Duino-Aurisina evakuováno na 200 lidí. Kvůli dýmu je uzavřená část dálnice A4 mezi Terstem a Benátkami.

Úřady v sousedním Slovinsku dnes uvedly, že požáry v zalesněné oblasti Kras jsou největší od roku 1991, kdy země získala nezávislost. Podle šéfa slovinské civilní ochrany Srečka Šestana plameny „neberou konce“. Živel poblíž italských hranic zapálil i nevybuchlou munici z první světové války. S plameny bojuje více než 1000 hasičů, kterým pomáhá slovinská armáda i policie a také vrtulníky z Rakouska, Slovenska a Chorvatska.

Další požáry kvůli trvajícím vedrům, suchu a silnému větru hoří dál v italském Toskánsku, kde je proti nim nasazeno přes 100 hasičů, tři vrtulníky a tři další letouny. U obce Massarosa oheň v posledních čtyřech dnech spálil několik hektarů lesa. Úřady ve středu večer evakuovaly obyvatele nedaleké vesničky Piazzano, celkem jich domovy v celém regionu muselo opustit na 570, uvedla agentura DPA.

Situace se i přes pokračující vysoké teploty a zuřící oheň oproti předchozím dnům zlepšila ve Španělsku a na jihu Francie. V departementu Gironde na jihozápadě Francie dva požáry za deset dní zničily okolo 2 800 hektarů lesa, evakuovat se muselo přes 36 000 lidí. Hasičům se ve středu podařilo postup plamenů zastavit, na několika místech se ale oheň znovu rozhořel, uvedly dnes podle agentury AFP tamní úřady.

Španělská autonomní oblast Aragonie v posledních hodinách zaznamenala pozitivní vývoj požáru u města Ateca. Nová ohniska se daří hasit, napsala tamní regionální vláda na twitteru. Požár propukl v pondělí a rozšířil se na plochu 14 000 hektarů. Úřady z okolí evakuovaly na 1700 lidí, kteří zatím mají zůstat mimo domov.

Dnes ráno se po uzavírce otevřela dálnice A2 mezi Madridem a Barcelonou.

Španělsko se potýkalo s nebývale silnou vlnou veder od 9. do 18. července, podle meteorologické služby Aemet se mohlo jednat o nejextrémnější horko v naměřené historii této země.

Nezvykle horké počasí a podle předběžných dat i rekordní teploty tento týden zasáhly Británii, kde v úterý meteorologové naměřili 40,3 stupně Celsia.

Video  Požár lesa u Blížejova na Domažlicku.  - SIT / HZS PK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi