Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přehledně: Češi si na dovolené připlatí za benzin v Rakousku, ušetří v Polsku. Co Chorvatsko a Itálie?

Autor: ČTK - 
21. července 2022
12:10

Češi, kteří se během léta chystají cestovat do zahraničí, musí počítat s tím, že v řadě zemí si proti Česku připlatí za benzin a naftu. Jsou ale i země, kde Češi na pohonných hmotách ušetří, někde i výrazně. Vyplývá to z údajů společnosti Finlord. Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily, navzdory poklesu jsou ale stále výrazně dražší než před rokem .

„Velmi nízké jsou ceny v Maďarsku, a to kvůli vládnímu stropu na ceny paliv. Nicméně za takto nízké ceny cizinci natankovat nemohou. O devět korun levněji než v ČR lze natankovat v Polsku, což je důsledek nižší daně. V Chorvatsku je mírně levnější benzin,“ řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Při ceně nižší o devět korun ušetří řidiči na padesátilitrové nádrži zhruba 450 korun.

V Itálii jsou benzin i nafta mírně dražší, nicméně oproti minulosti je rozdíl vůči ČR podle analytika mnohem menší, což je důsledek výrazné redukce spotřební daně v Itálii. O čtyři koruny vyšší než v ČR jsou ceny pohonných hmot v Rakousku. „Řidičům se tam nevyplatí tankovat,“ uvedl Tomčiak.

Pozor na Rakousko

Vysoká cena benzinu je v Řecku, litr tam vyjde v průměru na 57,4 koruny. V Rakousku stojí litr benzinu průměrně 51,5 Kč, ve Španělsku 50,8 koruny. Za naftu řidiči u rakouských čerpacích stanic zaplatí v průměru 51,3 Kč za litr. Ve Španělsku vyjde litr nafty na 49,5 Kč, vyplývá z údajů Finlordu na základě dat Evropské komise.

Při cestě do Chorvatska je tak aktuálně podstatně výhodnější natankovat v jejím průběhu při přejezdu Slovinska.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku  - Videohub
Video se připravuje ...

V Česku pohonné hmoty od minulého týdne zlevnily, průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 47 korun. Litr Naturalu 95 se nyní prodává u čerpacích stanic v průměru za 46,91 Kč, před týdnem byl o 69 haléřů dražší. O 63 haléřů na litru zlevnila také nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 47,14 Kč. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Loni touto dobou zaplatili podle nich řidiči za benzin v ČR o 13,23 koruny na litru méně, za naftu pak o 15,55 Kč na litru méně. Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině.

Průměrná cena pohonných hmot ve vybraných zemích (přepočteno na Kč za litr) Průměrná cena pohonných hmot ve vybraných zemích (přepočteno na Kč za litr) | Infografika ČTK

frantacizek ( 21. července 2022 17:51 )

ale máš pravdu v tom, že kdyby chtěli přečůrat Arabáče, tak to je tak na dvě pětiletky, než by postavili trubky do těch teritorií, kam dodává třeba Katar na tom Jihozápadě nebo Blízkém Východě. A stálo by je to raketu, přitom kontrakty jim nikdo žádné závratné nepodepíše, protože všichni znají jejich situaci.. a budou si je chtít dostat na svou cenu. Ne každý judista prostě rozumí ekonomice v tom Kremlu.. Vůbec Vladimir Vissarionoviče nechápu, co to rozjel, nikdy bych neřekl, že se do takové vykloubenosti pustí..ale soudruzi nikdy neměli limity myšlení..

frantacizek ( 21. července 2022 17:48 )

benzín dnes na totemech ve Zlínském kraji spadl o korunu... bude to tak po celé ČR, jakmile doprodají rafinerky staré zásoby a najedou na nové, cena ropy půjde dolů, a pokud si dají říci i Arabáči, aby tam Joe nemusel letět ještě jednou jim dát zleva, zprava za tu rozežranost s hamižností a začnou těžit o těch 8 mil. barelů ropy více, což jsou jejich momentální rezervy, tak ropa půjde dolů ještě rychleji..

frantacizek ( 21. července 2022 17:47 )

mají ze Sachalinu na Dálném Východě, odtud distribuují přeci do čajny, která je nyní jejich hlavním odběratelem po té krizi s EU. Ale tam nemají vůbec šanci v tomhle teritoriu, protože to ovládá USA, které v covidové krizi využilo příležitost a zaplavilo plynem celou jihozápadní Asii s distribucí přes Pacific (proto je i většina technologických firem přesídlena na západním pobřeží Californie, popř. Amazon v Seattlu) a dále jim tam konkurují dosti Arabáči s těmi dlouhodobými kontrakty, na kterých trvají, aby si udrželi klientelu. No a když si vezmeš, že těží i takový slaboučký Myanmar (dříve se tomu říkalo Barma), tak to dokonale dokumentuje jejich situaci. Ale plyn padá dolů za dnešek a už padají i ceny benzínu na totemech českých čerpaček.. psal jsem o tom před pár dny, že by to takhle mělo být i díky nižšímu růstu čínské ekonomiky, kdy se tamní soudruzi přepočítali o nějaké 1,3%. A čajna je globální ekonomika, čiže to pomůže pádu ropy..

Jaryn19 ( 21. července 2022 13:27 )

Rusko ztrácí trh s plynem, země EU nachází možnosti, jak se v blízké době zbavit závislosti na ruském plynu. Rusové nemají trubky z těch nalezišť jinam než do Evropy, takže ve výhledu prohráli svoji hru. Nechal jsem namontovat k plynovému kotli ještě klimatizaci, která v pohodě vyhřeje byt většinu roku, nyní chladí

frantacizek ( 21. července 2022 13:15 )

zas nevím, kam to dát, tak třeba tady..

Cena plynu klesá

Cena plynu pro evropský trh s dodáním v srpnu dnes brzy ráno klesala. Krátce po 080 SELČ se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku pohybovala kolem 150 eur (asi 3690 Kč) za megawatthodinu (MWh). Před rokem plyn v TTF stál zhruba 21 eur/MWh.


a mohla by klesat dále tak, jak si země EU doplní zásobníky na tuhle zimu + pokud Gazprom vydrží s dodávkami dle smlouvy tento týden. Mělo by to jít rapidně dolů..stejně tak podle mě cena elektřiny, která je na to navázána. Než zase teda Vladimir Vissarionovič dostane periodu s návaly do hlavy...

Zobrazit celou diskusi