Jak píše britský Daily Mirror, princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová (40) přišli na začátku tohoto týdne do sídla OSN v New Yorku, aby zde mladší bratr následníka britského trůnu při příležitosti Mezinárodního dne Nelsona Mandely přednesl svou řeč o stavu světa, která se dotýkala všeho možného i nemožného - od války na Ukrajině přes klimatické změny až po pandemii viru covid-19. Nebyla to zrovna lehká témata, a tak bylo zjevné, že se o nich Harrymu moc hovořit nechce.

Při jejich příchodu bylo vidět, jak Meghan položila ruku na Harryho záda, jako kdyby se ho snažila popostrčit vpřed. A zatímco někdejší hvězdička seriálu Kravaťáci kolem sebe vrhala úsměvy na všechny shromážděné hosty, Harry se tvářil především jako někdo, kdo by si přál být kdekoliv - ale jinde. Nebylo pochyb, že je dost ztuhlý, jako kdyby spolkl pravítko… zkrátka jako kdyby nebyl ve své kůži. Chybělo mu snad jeho obvyklé sebevědomí? Podle expertů na řeč těla ano - bojoval totiž se silnými emocemi.

„Jeho styl projevu byl v OSN více prezidentský než ,princovský‘. Přednášel pochmurným, pomalým a autoritativním stylem. Harryho řeč těla naznačovala vysokou úroveň napětí a úzkosti,“ domnívala se expertka Judi Jamesová. Harry si podle ní nervózně hrál se svým sakem a s kravatou - alespoň do chvíle, než ho Meghan vzala poté, co se k ní vrátil z pódia, za ruku. „Byl to přednes bez úsměvu od muže, který byl kdysi známý jako zábavný typ. Zůstával vážný. Pousmál se jedině tehdy, když popisoval Afriku jako místo, kde ve své ženě našel spřízněnou duši.“

Podle odborníka Jesuse Enriqua Rosase, jehož citoval deník TheNews.com, bylo zase zřejmé, že prince jeho paní nenápadnými gesty neustále kontrolovala. A Harrymu to zjevně nebylo příjemné… Odkazoval především na moment, kdy se Meghan chopila jeho paže po návratu do hlediště. „Ve chvíli, kdy se dotkne jeho ruky, co se stane s jeho tváří? Úplně se změní, jako by kryl svůj skutečný výraz před Meghan. Ona ho přitom popadla za ruku v ovládacím gestu, můžete vidět, že mu zakrývá paži oběma rukama. Ale on se jí stejně po chvíli vymanil,“ popisoval vypjaté okamžiky mezi slavnými manželi.

Video
Video se připravuje ...

Usmiřovací cesta Harryho a Meghan: 15 minut s Charlesem a strach z Williama? Profimedia.cz

Ironií na Harryho proslovu bylo ale především to, že zatímco on štkal nad trpícími lidmi v Africe, jeho choť na sobě měla oblečení v částkách, jimiž by podpořili hnedle několik hladovějících afrických vesnic či ukrajinských domácností zasažených válkou. Jenom Meghanina sukně značky Givenchy vyjde na 1590 dolarů (38 tisíc korun), kabelka Mulberry je k sehnání za 1500 dolarů (36 tisíc korun) a lodičky Manolo Blahnik za 725 dolarů (necelých 17,5 tisíc korun). A šperky, co ji zdobily? O těch je škoda mluvit, ty jsou v řádech milionů.

Není nejspíš divu, že Harryho s Meghan často označují v zahraničních médiích za pokrytce, co kážou vodu, ale pijí víno. Jako když na různých summitech referují o škodlivosti uhlíkové stopy a apelují na každého jednotlivce, ale sami si zatím létají soukromým tryskáčem, jehož uhlíková stopa je mnohem horší než u klasického letadla. Malé tryskáče totiž spotřebovávají mnohem více paliva na cestujícího než velké letouny. Údajně jde až o desetkrát vyšší čísla…

Fotogalerie
48 fotografií