Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nad narkobaronem sklapla past: Přinesl revoluci v marihuaně. A stál za smrtí agenta

Autor: El País, mav - 
20. července 2022
05:10

Mexičtí mariňáci za asistence americké protidrogové policie vystopovali jednoho z nejvěhlasnějších narkobaronů, zakladatele kartelu Guadalajara, který se stal vzorem těm ostatním. Rafael Caro Quintero byl znám jako Rafa, El Príncipe  (kníže), El Numero 1 (Číslo 1) nebo El Narco de Narcos (Narkobaron všech narkobaronů).  Ve své době řídil revoluční a rekordní produkci marihuany, píše španělský deník El País.

„Proč se tak smějete? Byl k vám život laskavý?“
„Ano, byl, neboť jsem pořád naživu.“

Takto odpověděl Rafael Caro Quintero na dotaz novináře roku 1985 – v den, kdy šel poprvé do vězení. Bylo mu 33 let a byl největším dealerem marihuany na světě. V 69 letech byl v branži déle než kterýkoli jiný pašerák drog – dokud ho v pátek nezatkli. Už před třicítkou byl milionářem, když dokázal ve velkém produkovat varietu bezsemenné marihuany, kterou preferovali uživatelé a která se lépe schovávala.

Minulý pátek ho zatkli znovu, tentokrát v mexickém státě Sinaloa, 150 km od jeho rodného města, odkud řídil svou malou armádu šířící teror. Ve světě narkobaronů jsou 33. narozeniny požehnáním. Ale dožít se 69 – to už je nějaké privilegium, které si šťastlivci obvykle užívají přepychovým důchodem. Ne však Caro Quintero. Pořád „pracoval“.

Pologramotný magnát

Narodil se na severu Mexika v městečku Badiraguato roku 1952 (možná i později); ze státu Sinaloa pocházejí i další proslulí velkopašeráci, například Ernesto Fonseca Carillo alias Don Neto či Joaquín Guzmán zvaný El Chapo (Prcek). Kombinace obchodního know-how, lásky i násilí ho v rekordním čase vynesly na vrchol drogové scény v zemi.

Byl synem prostých zemědělců, sotva uměl číst a psát, když začal „podnikat“ – ale díky své obchodní intuici do pár let zbohatnul na marihuaně. Nebylo mu ani třicet, když už vybudoval největší pěstírnu na světě – konopí na nějakých 600 hektarech farmy El Búfalo pěstovalo na 4000 zaměstnanců. K produktivitě přispělo i sofistikované zavlažování a také skleníky – první v celém Mexiku. Na sever do USA každý den vyrážely kamiony a letouny plné marihuany. Z tržeb uplácel policisty, vojáky, politiky i soudce po celé zemi.

V té době – v 80. letech – s ním úzce spolupracovali Don Neto, který navázal obchody s kolumbijskými producenty kokainu, a Félix Gallardo, jenž dohlížel na převážení marihuany i kokainu do USA. Dohromady tvořili kartel Guadalajara, jeden ze vzorů pro drogové kartely nejen v Mexiku. Později se přetvořil do kartelu Sinaloa, jenž byl ještě před pár lety tím vůbec nejmocnějším v zemi.

Caro Quintero zatím ale prožíval jiný příběh. V listopadu 1984 jeho obří farmu obsadily stovky vojáků, kteří zatkli všechny pracovníky a spálili osm tisíc tun (!) marihuany. Nikdy nikdo nezabavil větší množství drog.

Narkobaron přísahal pomstu americké protidrogové policii DEA, která mexickým kolegům velkou mírou pomáhala. O tři měsíce později zavraždil jejího agenta Enrique Camarenu Salazara (zvaného Kiki) a také pilota, který mu pomáhal obří pěstírnu odhalit. Ale neudělal to rychle – dlouhé týdny je mučil a ještě nechával doktora je léčit, aby je mohl mučit co nejdéle.

Záhy poté boss musel ze země uprchnout. A to se svou přítelkyní, kterou byla Sara Cosío Vidaurriová, neteř bývalého guvernéra státu Jalisco. V soukromém letadle odletěli do středoamerické Kostariky. Sařina rodina apelovala na veřejnost, ságu sledovala média všeho druhu. Přesto je v Kostarice dopadli. „Neunesl mě, já ho miluju!“ ujišťovala Sara policisty.

Za vraždu agenta Kikiho putoval na 40 let do mříže. Ale po 28 letech, roku 2013, ho kvůli technikálii propustili. Soudce rozhodl, že z formálních důvodů bylo celé jeho odsouzení špatně – měl ho odsoudit místní, nikoli federální soud.

Divadlo a comeback

Bossovo propuštění sledovali reportéři. Ze sebevědomého, sarkastického mladíka, který si užíval rozdávat rozhovory pro kamery, byl stařec, který se rozhodl opustit dráhu zločinu.

Ale to bylo jen divadlo. Okamžitě zmizel a zase se vrátil ke svým starým způsobům. Dal dohromady novou armádičku a pokusil se znovu prorazit v drogovém světě.

FBI ho roku 2018 zařadila na svůj seznam nejhledanějších, USA na něj vypsaly odměnu 20 milionů dolarů (skoro půl miliardy korun), uvedl El País. Různé americké úřady ho chtěly za únos i další mafiánské zločiny, stejně jako za pašování heroinu, kokainu, marihuany a metamfetaminu.

„Prioritou číslo 1 je Rafael Caro Quintero, zabil jednoho z našich agentů. Pro nás je to osobní,“ řekl roku 2019 v rozhovoru pro El País agent DEA Ray Donovan, který se podílel i na dopadení El Chapa.

Jak informoval El País, USA doufají, že dopadeného bosse Mexiko vydá, aby mohl pykat tam. Současný mexický prezident Andrés Manuel López Obrador si mohl zaznamenat první velký narkomafiánský „úlovek“. Bude se mu hodit v diplomacii, zrovna byl v Bílém domě napravovat vztahy s Joem Bidenem, jak připomněl El País.

Video  NARCOS MEXICO Trailer #Nej seriál Netflix  - AVmania.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi