Jenže jezdecká soška vydržela na svém místě pouhé čtyři roky. V letech 1940 až 1941 proběhla na hradě rozsáhlá rekonstrukce. Na jižní terase vznikla věžovitá nástavba, která dostala název Vlaštovčí hnízdo. Její reprezentační prostory sloužily jako společenské místnosti pro důstojníky německé posádky na Špilberku.

Wehrmacht nebo Rudá armáda?

„Součástí její výzdoby se stala dvě kachlová kamna s malovaným dekorem s motivy z historie Moravy a Svaté říše římské. Kamna v místnosti Evžena Savojského byla završena majolikovou jezdeckou soškou tohoto slavného vojevůdce,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Jenže soška se po osvobození Brna Rudou armádou ztratila. „Těžko říci, kdo ji odnesl. Zda někdo z wehrmachtu, nebo rudoarmějců,“ dodal Šolc.

Navíc po ní nikdo nepátral, přišly zcela jiné starosti. Teprve loni při přípravě prohlídkového okruhu Příběh hradu se vedení muzea rozhodlo oslovit firmu, která kamna vyrobila.

Zpět na svém místě po 77 letech

Zhotovila je firma Keramische Werkstätte Angermayer z rakouského Eberschwangu. Firma byla založena v roce 1927. Působí už ve čtvrté generaci a patří mezi nejvýznamnější výrobce kachlových kamen v Evropě. Disponuje bohatým archivem včetně plánů kamen pro Špilberk,“ prozradil ředitel muzea.

Firma po dohodě keramickou sošku prince Evžena Savojského podle původních plánů vyrobila. „Dokonce jsme dostali i slevu,“ usmívá se Šolc. Od příštího týdne tak spatří návštěvníci hradu Špilberk jezdeckou sošku slavného vojevůdce opět na místě, kde před 77 roky stála.

VIDEO: Antropoložka Eva Vaníčková o modelaci tváří předků.

Video
Video se připravuje ...

Antropoložka Eva Vaníčková o modelaci tváří předků Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
12 fotografií