Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Až 16 tisíc korun pro každou domácnost: Poslanci schválili úsporný tarif u energií

Aktualizováno -
14. července 2022
17:58
Autor: ČTK - 
14. července 2022
08:01

Sněmovna dnes schválila návrh úsporného tarifu, který má pomoci domácnostem snížit účty za elektřinu a plyn. Proti původnímu vládnímu návrhu rozšířila možnost příspěvku ze státního rozpočtu i na dodávky tepla do bytů. O konkrétní podobě tarifu, tedy kdo ho dostane a kolik bude příspěvek státu činit, bude rozhodovat vláda. Podrobnosti vláda stanoví pravděpodobně na přelomu července a srpna.

  • Půjde o dotaci státu ve prospěch obchodníků s plynem a elektřinou, kteří o tuto dotaci posléze sníží zákazníkům účet nebo zálohy. Budou to muset zřetelně uvést ve vyúčtování.
  • Příspěvek na elektřinu a plyn dostanou lidé automaticky.
  • Podpora se nemá vztahovat na víkendové nemovitosti a dobíjení elektromobilů.
  • Horní hranici příspěvku státu u elektřiny a plynu zvýšila Sněmovna stejně jako v případě tepla na 30 000 korun, zatímco vláda navrhovala původně 20 000 korun. Na úsporný tarif by vláda měla vyčlenit 30,6 miliardy korun.
  • Pro zákon hlasovalo všech 115 přítomných poslanců. Zákon podpořila i opozice, i když k němu měla výhrady.
  • Schválenou novelu energetického zákona ještě musí projednat Senát a podepsat prezident.

S návrhem úsporného tarifu pro domácnosti přišla vláda. Jak přesně bude příspěvek vypadat a komu se bude vyplácet, rozhodne až vláda svým nařízením. Cílová skupina zákazníků se bude odvíjet podle distribuční sazby, spotřeby plynu a případně dalších podmínek.

Fiala: Důležitá zpráva pro všechny občany a firmy

„Je to klíčová, důležitá zpráva pro všechny občany a firmy v ČR, protože to bude mít výrazný dopad na udržitelnost cen,“ uvedl po jednání vlády Petr Fiala (ODS).

Na úsporný tarif by vláda podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) mohla vyčlenit kolem 30,6 miliardy korun. Připraveno je dalších 10 miliard na podporu domácností, které jsou napojeny na centrální dodávky tepla, doplnil po jednání vlády.

„Já jsem rád, že se nám podařil odnes i se všemi hlasy opozice schválit úsporný tarif a pět pozměňovacích návrhů, které ještě rozšíří okruh domácností, kterých se ta podpora ze strany státu bude týkat, stejně jako výrazně zvýší energetickou bezpečnost ČR,“ uvedl Síkela.

„Nebudeme po nikom požadovat, aby chodil na nějaké úřady, aby někde žádal o nějakou pomoc. Peníze všichni obdrží automaticky v rámci svého vypořádání na účtu za energii. Ta pomoc bude velmi transparentní. Přesnou výši státního příspěvku každý vyčte ze svého vyúčtování,“ podotkl Síkela. „Domácnost může dosáhnout na podporu až 16 tisíc korun,“ uvedl ministr Síkela.

Síkela: Poskytneme 30,6 miliard, i na kotle 

O tom, jak bude pomoc konkrétně vypadat, rozhodne podle Síkely vláda zhruba na přelomu července a srpna.

Začlenění domácností s vlastními kotelnami nebo centrálním vytápěním z tepláren je součástí pozměňovacích návrhů, které dnes ráno schválil sněmovní hospodářský výbor, uvedl jeho člen Tomáš Müller (STAN).

Příspěvek na energie u domovních kotelen dostanou společenství vlastníků jednotek, bytová družstva nebo podobní vlastníci kotelen. Stejný systém by měl fungovat u centrálních zdrojů tepla, uvedl.

Pro domácnosti napojené na teplárny má MPO podle Síkely připraveny dvě varianty řešení. V první by mohla vláda poskytnout až deset miliard korun na modernizaci tepláren.

„Teplárny výměnou za to avizovaly, že tuto pomoc zohlední v konečných cenách pro odběratele,“ uvedl. Dodal, že tento postup musí schválit Evropská komise a její rozhodnutí se česká strana podle Síkely v těchto dnech snaží urychlit. Pro jistotu má ale nachystanou i druhou variantu, ve které počítá s tím, že by stát těmto domácnostem pomohl také prostřednictvím úsporného tarifu.

Havlíček: Přichází to pozdě, je to čučkaření

„Vláda díky tomuto nástroji (úspornému tarifu) získá možnost naprosto flexibilně rozhodnout, jak domácnostem s energiemi pomůže a na základě svého nařízení jim přispěje takovou částkou, jakou uzná za vhodnou, a to kdykoliv a opakovaně,“ doplnil Síkela. Dříve řekl, že opatření by mělo platit od října. Jeho případné opakovaní bude podle Síkely záviset na sociální naléhavosti a fiskální odpovědnosti vlády.

Ministři na pomoc firmám a domácnostem slíbili vydat 66 miliard korun. Pokud se tato podpora podle exministra Karla Havlíčka (ANO) rozpočítá pro letošní a příští rok, lidé ji ve vyúčtování ani nepostřehnou. Označil ji za „čučkaření“. Účinným řešením je podle něj zastropování cen energií. Přes své výhrady opozice hodlá dnes návrh úsporného tarifu podpořit. „Nebudeme si brát občany jako rukojmí,“ řekla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Kriticky se k tarifu vyjadřuje i ekonom Lukáš Kovanda. „Neřeší podstatu problému, pouze plošně na dluh maskuje jeho příznaky,“ napsal médiím. „ Například vytápění a ohřev vody běžného rodinného domku plynem vyjde společně s platbou za napájení elektrických spotřebičů na zhruba 95 tisíc korun ročně. Pokud je zdrojem energie elektřina, a k vytápění slouží třeba přímotop, pak je třeba počítat s náklady až kolem 115 tisíc korun ročně,“ uvádí. 

Připomíná také to, že od nákladů se uleví všem, a tedy i bohatým domácnostem. Kovanda si myslí, že by se mohla pomoc zacílit spíše na 20 % nejpotřebnějších domácností. Ekonom se navíc obává, že se tím na chvíli drahé energie zamaskují a budou se opět řešit dluhem. „Jinými slovy, za tarif zaplatíme v budoucnosti vyššími daněmi. Nebo jej splatí naše děti,“ uvádí. 

„Sedněte na motorku a jeďte do Ruska“

Nad úsporným tarifem se poslanci opět trošku pohádali, přicházeli i osobní útoky. Nejhlasitějším v dosavadní debatě patřil Jaroslav Foldyna (SPD), který mimo jiné obvinil kabinet Petra Fialy (ODS) z toho, že je „koloniální vládou“ pod diktátem EU. Obvinil je, že jako první vyhlásili hospodářskou válku opatřeními na snížení emisí, nikoli Rusko, jak uvedl předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Adamec (ODS).

„Vy jste ji (hospodářskou válku) vyhlásili vůči vlastním občanům, kteří to všechno musí zaplatit,“ uvedl Foldyna, podle něhož je polovina českého národa zbídačena. „To je vaše válka! Ale ne proti Putinovi, ale proti vlastním občanům. Veřejnost je naštvaná na vás, ne na Putina,“ prohlásil poslanec.

Ondřej Kolář (TOP 09) namítl, že protiemisní opatření jsou nutná, pokud se z Evropy nemá stát skanzen, kde nafta za 30 let bude stát 100 korun za litr, pokud bude k dostání. „Strašíte lidi, že všichni v zimě zmrzneme. Možná tahle zima těžká bude, ale děláme všechno proto, aby ty další už těžké nebyly,“ uvedl Kolář na adresu zástupců SPD.

Ostřejší byl místopředseda KDU-ČSL Tom Phillip, podle něhož Foldyna vypouští z pusy ty „štváčské řeči o tom, že se tady zvedl prapor války“. Pokud by Česko nepatřilo od počátku mezi iniciátory pomoci Ukrajině vůči ruské agresi, „za humny bychom měli Rusáka, který by si už brousil zuby na to, jak se vrhne k nám“, řekl. Doporučil Foldynovi, aby se vzpamatoval, sedl opět na motorku se členy ruské skupiny Noční vlci a jel si do Ruska.

Poslanec SPD opáčil, že zástupci KDU-ČSL jezdí na srazy členů Sudetoněmeckého krajanského sdružení, jejichž předci přivedli 360.000 Čechů na popraviště, což označil za „svinstvo“. „Vy jste podělaný z toho, že prostě sem přijedou nějací Rusové dávat kytky na hroby svých pradědů a dědů,“ dodal Foldyna emotivním a zvýšeným hlasem.

Čeští sympatizanti kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci uctili 8. srpna 2020 dnes na Olšanských hřbitovech v Praze památku sovětských vojáků padlých za druhé světové války. Čeští sympatizanti kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci uctili 8. srpna 2020 dnes na Olšanských hřbitovech v Praze památku sovětských vojáků padlých za druhé světové války. | ČTK / Vít Šimánek

Druhým bodem dnešního jednání bude vládní novela zákonů o České televizi a Českém rozhlasu. Kromě změny způsobu volby televizních a rozhlasových radních počítá i s tím, že počet členů Rady ČT se zvýší z nynějších 15 na 18. Počet rozhlasových radních má zůstat na devíti. Další změna se týká navrhování kandidátů. Nově má platit, že radní bude smět navrhovat stejný okruh organizací jako dosud. Podmínkou ale bude, aby existovaly aspoň deset let.

Video  Vláda schválila 66 miliard na pomoc s energiemi: Kolik kdo dostane?  - ČTK
Video se připravuje ...

horaIysa ( 17. července 2022 21:36 )

Je snadné říci, co ke špatné, těžké je navrhnout řešení. Nic takového Noční můra tenedhodil.

Jaryn19 ( 17. července 2022 21:26 )

praxe na exekučním oddělení finanční správy, to je opravdu skvělá kvalifikace.
Socialistickou politickou ekonomii jsem studoval, opravdu věda k ničemu, stejně jako vysoká škola ekonomická v socíku. Třeba Stanjura má elektrofakultu v Brně, docela těžká škola, kam pouštěli i politicky nevhodné, protože studium bylo náročné, těžší než socialistická práva.... Stanjura založil firmu, on ji neukradl, to je docela rozdíl

prochaskanamoste ( 17. července 2022 19:11 )

Mimochodem, dr. Schillerová má poctivé vzdělání, tenkrát nešlo za rok získat titul, nebo si jej dokonce koupit. Další doktorát má za jménem, ten už ti vyhovuje, když je z současnosti? Takové znalosti a praxi,jak má ona, má málokterý politik, snad ing. Havlíček, ing. Babiš, ing. Zeman. Ale rozhodně nikdo z vlánoucích politiků nebo jejich poslanců.

Jaryn19 ( 16. července 2022 20:11 )

minulá ministryně financí byla socialistická právnička....to je opravdu vzdělání, na práva se v socíku dostala tak jelita a ne elita

Jaryn19 ( 16. července 2022 20:09 )

makal jsem za komančů, zkušeností mám dost. Babišova vláda zasekla sekeru, když si myslela, že ekonomický růst je nekonečný. Rodina v roce 1953 přišla o velké peníze, v periodách se peníze znehodnocují, to je jsou zkušenosti životem získané

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa