V srpnu loňského roku vypsala Praha mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nové Vltavské filharmonie. Do soutěže se přihlásilo celkem 120 týmů z 25 zemí světa včetně České republiky. Finalisté vybraní odbornou porotou odevzdali 19 soutěžních návrhů, ze kterých v květnu tohoto roku vzešel vítěz soutěže, dánské architektonické studio Bjarke Ingels Group (BIG).

„Troufám si říct, že nebylo v té době na světě významnější architektonické soutěže. Stavět filharmonii je pro každého architekta velká výzva a česká hudba má ve světě opravdu prvotřídní renomé,“ řekl na zahájení výstavy Martin Krupauer, projektový manažer týmu Vltavské filharmonie. „Zároveň pro nás jako pro porotu byla velká výzva, jak soutěž uchopit, aby byla dostatečně otevřená, ale zároveň by její formát neodradil velká jména světové architektury. A to se nám, myslím, podařilo,“ dodal.

Představení vítězných návrhů

Výstava návštěvníkům představí všech 19 soutěžních návrhů, k vidění jsou jejich modely a na velkoplošné obrazovce je doplňují hlavní vizualizace, které návštěvníkům umožní si v kombinaci s modelem lépe představit zasazení návrhu do vybraného území. „Vizualizace, technická schémata, fyzické modely, ale také třeba hodnocení jednotlivých návrhů porotou soutěže. To vše je možné na výstavě podrobně prozkoumat a vzájemně porovnat,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

Vítězný návrh je pak dopodrobna představen v samostatném výstavním prostoru, tzv. Bílém sálu. „Jsou tu k dispozici technická schémata, výkresy a modely nebo rozhovor s Bjarkem Ingelsem. Na své si přijdou také děti, pro které je připravena LEGO stavebnice, ze které si mohou navrhnout svoji vlastní filharmonii,“ říká vedoucí CAMPu Štěpán Bärtl.

Doprovodný program

„Naším cílem bylo povýšit zážitek z výstavy o stupeň výše, a tak jsme na každé letní úterý připravili doprovodný program. Vydáme se na plavbu po Vltavě, prozkoumáme v rámci komentovaných vycházek okolí Vltavské, navštívíme Rudolfinum a další pražské hudební scény, budeme promítat filmy a pro děti máme připravený hudební workshop nebo příměstské tábory. Přijďte, bude to zážitek,“ uzavírá Bärtl. Více informací o doprovodném programu najdete na webu CAMPu.

Kde: CAMP - Vyšehradská 51, Praha 2 - Areál Emauzského kláštera.
Kdy: Do 18. září, otevřeno Úterý—neděle, 9.00—21.00.
Vstupné: Volné.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
32 fotografií