Nyní v Praze 2 vládne koalice ODS, TOP 09, Občané za spokojené bydlení a hnutí ANO. Podle Horákové však radnice ignoruje názory lidí a nereflektuje klimatické změny. „Potřebujeme upravit město tak, aby zvládlo probíhající klimatické změny co nejlépe. ODS zatím dělá opak. Kácí stromy a betonuje. Pěší chůze a cyklodoprava jsou tu téměř zakázaná slova,“ uvedla.

Obecní bydlení

Jiří Dienstbier (ČSSD), který je na druhém místě kandidátky, považuje za problém dostupnost bydlení. „To, že je aktuálně 440 obecních bytů bez využití, považuji za velký problém, který je potřeba vyřešit,“ uvedl. Čtyřka kandidátky Irma Comstocková (KDU-ČSL) zdůraznila nutnost se zabývat názory obyvatel a vést diskusi o projektech ve veřejném prostoru. Volební koalici v Praze 2 již ohlásily také ODS a TOP 09, které již třetí volební období spolupracují ve vedení radnice.

Zelení spolu s ČSSD jdou společně i do voleb na magistrát v koalici s názvem Solidarita, kterou doplňují ještě uskupení Budoucnost a Idealisté. Do celopražského zastupitelstva společně kandidují také ODS, TOP 09 a KDU-ČSL jako koalice Spolu.

Bašta ODS

V posledních volbách v roce 2018 v Praze 2 vyhrála ODS se ziskem 32,3 procenta hlasů a 13 mandátů, na druhém místě skončili Piráti s 19,4 procenta hlasů a sedmi mandáty, třetí Dvojka sobě s 11,4 procenta hlasů a čtyřmi mandáty, další byla TOP 09 s 11 procenty a rovněž čtyřmi křesly a páté skončilo ANO s 9,9 procenta hlasů a třemi mandáty. Do zastupitelstva se dostali také dva představitelé STAN a dva za hnutí Občané za spokojené bydlení.

Video
Video se připravuje ...

Pieta na počest protinacistického odbojáře Karla Pavlíka, který se do posledních sil snažit vzdorovat nacistické zvůli. Právě pro jeho odvahu mu byla v ulici Na Folimance odhalena pamětní deska. (2019) David Zima

Praha 2 zahrnuje velký díl centra hlavního města, jsou v ní části Nového Města, Královských Vinohrad a Nuslí a také Vyšehrad. Současné hranice druhé městské části byly stanovené v roce 1960. Praha 2 má rozlohu 418 hektarů a žije zde téměř 50 000 obyvatel.