Leckdy mají lidé o pobytu v přírodě poněkud svérázné představy. „Budeme jim připomínat, že vstup mimo značené stezky může znamenat velký problém. I zdatní turisté se mohou v náročném terénu ztratit nebo zranit, důležité je pohybovat se pouze po vyznačených stezkách,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová s tím, že neukázněným chováním samozřejmě trpí i příroda.

Drzí motoristé zase vjedou a zaparkují, kde je napadne. „Narazili jsme v lese u Černého jezera na auto s německou značkou, mladí lidé tu stanovali, dělali si ohýnek,“ popsal Jan Chudý ze strážní služby parku. Cizinci dostali pokutu 10 tisíc Kč, neprotestovali, zaplatili.

Společné hlídky budou pokračovat celou sezónu. Přítomnost policie má zklidnit vzteklouny, kteří si na strážce mnohdy dost dovolí. V únoru se skialpinista pohyboval mimo vyznačené trasy. Strážci ho napomenuli, on je měl je zřezat lyží. Právě kvůli těmto incidentům nafasují strážci zakrátko do terénu kamery.

Koncem června rozzuřilo dva cyklisty, že musí uhnout kamionu svážejícímu z lesa kůrovcové dřevo. „Když řidič vystoupil z kabiny, jeden z útočníků jej udeřil. Následně se strhla potyčka, do které se přidal i druhý cyklista,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Dvojice pak zmizela, hledá ji policie.

VIDEO:  Šumavský hrad Velhratice z výšky.

Video
Video se připravuje ...

Šumavský hrad Velhratice z výšky: Takhle to při návštěvě neuvidíte. David Malik, Matěj Šrám

Fotogalerie
3 fotografie