Na oslavy osvobození přijel do Plzně poprvé v roce 1991 a snažil se žádné nevynechat. „Město nás přivítalo jako krále! Plzeňané nás svým nadšením a vděčností zasáhli hluboko v srdcích,“ vzpomínal Gihoul. V posledních letech už ale velmi intenzivně vnímal pomíjivost lidského bytí.

„Plně jsem si uvědomil, kolik amerických a belgických veteránů už nikdy nebude moci do Plzně přijet, a to mě velmi zasáhlo. Od té chvíle nepřestávám doufat, že znovu prožiji ty vzácné okamžiky setkání,“ popisoval Gihoul, jak vnímal oslavy v roce 2019. Osud jeho přání vyslyšel. Letos byl jedním z pěti statečných, kteří po dvouleté koronavirové pauze opět navštívili město, kterému před 77 lety přinesli svobodu.

Záchrana Francouzek

Tehdy do Plzně přijel jako osobní řidič velitele 5. roty belgických střelců. Jejich úkolem bylo odminovávat území. Velmi intenzivně vnímal Gihoul záchranu žen z koncentračního tábora v Holýšově na Plzeňsku, který krátce před tím osvobodila polská brigáda.

„Byly tam i Francouzky, nezapomenu, jak k nám běžely, nevěřily, že ještě někdy uslyší svůj rodný jazyk,“ vzpomínal. Po válce jej osud zavál do Afriky, Kanady a až na „stará kolena“ se vrátil do rodné Belgie, kde i zemřel.

Belgičtí střelci

17. prapor belgických střelců byl dubnu 1945 přiřazen k 3. americké armádě generála Pattona. S ní pak došel, jako jediný belgický prapor, až do tehdejšího Československa. Jeho příslušníky byli především odbojáři. Na ramenní nášivce měli zpodobněného černého pantera, který drtí v zubech tank.

VIDEO: 8. 5. 2022: PLzní projel Convoy of Liberty.

Video
Video se připravuje ...

Plzní projel 8. května 2022 konvoj historické vojenské techniky, Convoy of Liberty. Romana Vébrová

Fotogalerie
31 fotografií