Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ostré spory o kauzu Hlubuček: Kradli a drogovali, šil Nacher do poslance STAN

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
30. června 2022
15:59
Autor: Markéta Volfová - 
30. června 2022
14:00

 Kauza Dozimetr otřásla českou politikou. V Epicentru na Blesk.cz se ohledně ní střetli poslanci Patrik Nacher (ANO) a Ondřej Lochman (STAN). A nebyla nouze o ostré chvilky. Aféra otřásla i současnou vládou, především pak Rakušanovými Starosty, kterým se rozpadlo jejich předsednictvo. „Zatímco se tady poslouchalo o tom, co se děje na Čapím hnízdě, tak se tady v tichosti, evidentně to vypadá, kradlo, drogovalo, pracovalo se tady s nějakými šifrovanými telefony,“ uvedl Nacher a mluvil o korupční síti vztahů kolem STAN. Lochman hnutí bránil.

„My máme ve STANu 2000 lidí a kvůli tomu, že jeden člověk selhal - jeden komunální politik, kterého zatkla policie – tak já rozhodně nemíním někde chodit shrbený. Naopak vidím, že ve STANu to vyvolalo velké semknutí. Těch 1999 lidí, kteří jsou slušní, poctiví komunální politici, kteří jsou na svých radnicích a lidi je neustále dokola volí, protože jim věří, tak to jsou ti poctiví, čestní politici. Kvůli tomu že tady jeden člověk selhal, tak my kvůli tomu nebudeme utíkat a říkat: teď se budeme schovávat do kouta. To je přece nesmysl. Já jsem hr na to, že jsem ze STANu a je mi velmi líto, že tady byl pan Hlubuček, který už dneska má pozastavené členství a velmi brzo nebude členem STAN, protože my tam máme nějaký proces na to, aby byl vyloučen,“ uvedl poslanec STAN Lochman, který je středočeským kandidátem do nového předsednictva Rakušanova hnutí po jeho rozpadu.

Upozornil na to, že z kontaktů s kontroverzním podnikatelem Redlem vyvodil nyní již bývalý ministr školství Petr Gazdík politickou odpovědnost a rezignoval na post ministra i post ve vedení hnutí. „To, co se stalo, je ideální příležitost, aby se proměnilo vedení STAN,“ míní Lochman. Do vedení podle něj má jít „mladá krev“. „My jsme ve STAN slušní, poctiví lidé a to, že je tady nějaký pan Hlubuček, který nám zkazil pověst, tak my jsme na něj sakra naštvaní. Jestli tento člověk kradl, to ať posoudí policie, soudy a ať rozhodně potom jde sedět,“ poznamenal Lochman.

Další kauzy přijdou, míní Nacher

Poslanec Nacher s ním nesouhlasil. „Ono se ukazuje, že to není jenom jeden a 1999 poctivých. Troufám si říct, že drtivá většina ano, ale tady přece všichni věděli, že je to nějaká zlínská větev, která platila volební kampaň, je to takové veřejné tajemství,“ rýpl si.

Nacher míní, že vyplují na povrch i další kauzy. „Teď se hrozně všichni diví, co se to děje, ale teď jsme teprve u Dopravního podniku. Já se obávám, že tady budou další a další věci, které se budou týkat dalších městských firem. A kolegové se budou znovu a znovu divit,“ uvedl opoziční poslanec a pražský zastupitel.

„My jsme tady furt 6 let poslouchali Čapí hnízdo,“ připomněl Nacher kauzu šéfa ANO Andreje Babiše. Podle něj je to však nerovnatelé, nesouměřitelné. „Tady někdo zneužíval svoji funkci a vytvořil korupční síť nějakých různých vztahů, scházení se v tajném bytě… Tohle jestli chce kolega srovnávat s 15 let starou kauzou, která se stala 5 let před vstupem Andreje Babiše (do politiky)?“ divil se Nacher.

Lhaní do očí

Lochman kontroval tím, že dotace určená pro malé a střední podniky neměla připadnout v kauze Čapí hnízdo dceřiné firmě Agrofertu. „To prostě byl takový podvůdek, to byl takový pokus o to: sežeňme si něco ze státního, aby nám to připlatilo záměr, který Andrej Babiš prohlašoval, že je to jeden z jeho nejlepších nápadů, které kdy měl a pak říká, že to vlastně není jeho firma,“ vrátil úder poslanec STAN.

Připomněl také brněnskou kauzu Stoka napojenou na komunálního politika Švachulu, který byl členem ANO. U kauzy Dozimetr jde o selhání člověka, kterého viděl pětkrát, šestkrát za život a netušil, že kolem Petra Hlubučka, jenž je momentálně ve vazbě, jsou takové problémy. Hlubuček podle něj šéfovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi lhal do očí. „My ty dary, které jsou jakkoliv napojené na tyto osoby, vracíme, zatímco ANO to nedělá,“ dodal Lochman.

Video  Epicentrum - Lochman a Nacher  - Markéta Volfová
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 5. července 2022 10:28 )

Tak by to mělo být, leč není - vláda na výsluní. Dokonce to nevadí ani EU.

prochaskanamoste ( 5. července 2022 10:26 )

Třeba nás policie ještě oblaží zajímavými úniky. Jeden se nestačí divit, co všechno může politik a strana přežít!

prochaskanamoste ( 5. července 2022 10:25 )

V kterépak hlavince se projekt STAN zrodil? Z čistých úmyslů to rozhodně nebylo. A tomu odpovídalo i personální složení. Už ten zavádějící název, že to vůbec zaregistrovali! Starostů je tam jen pár, ostatní jsou úplně mimo a nezávislý žádný. Jak se ukazuje, dle uniklých policejních zpráv, minimálně závislí jsou na drogách, kokainu, penězích, proč jinak organizovaný zločin, a na slastech s prostitutkami.

prochaskanamoste ( 5. července 2022 10:17 )

Dnes v rozhovoru si stěžovaly novinářské šňafny, obdoby těch televizních, Sedláčková a Bastlová (obě šílené, neskutečné, pavlač, drzost a nevychovanost jejich hlavní nástroj!), že by si přály,aby k nim na rozhovor přišli ti,co chodit odmítají. Ani se nedivím Patrikovi, že k Bastlové nikdy více, jeden rozhovor a nadosmrti stačilo, viděla jsem tu hrůzu. Naštěstí je Patrik odolný. Takže, milé šňafny a štěkny,vždyť vy moc dobře víte proč k vám mnozí nepřijdou.Jsou to rozumní lidé, proč by s vámi ztráceli svůj drahocenný čas? Váš aktivismus je naprosto nebere a nebudou vám vylepšovat image. Sloužíte na špatné straně a brzy vás to semele. Vy dvě chlívařky-chvilkařky-michprdky. O čem by se s vámi slušní politici tak bavili? Držte se těch svých, co jim děláte léta hlásnou troubu. Vy nejste novinářky , ale pavlačové drbny. Vy jste úroveň brutální a neurvalé Tvarůžkové a Kroužkové. Máte v hlavinkách vydlabáno dnešní ideologií a už se to nezmění, protože se vzděláváte špatným směrem. Zkuste se podívat k opravdové novinářce, ing. Janě Bobošíkové.

SPOLU do kanálu ( 30. června 2022 21:12 )

Dáme republiku dohromady. Zastavíme rozkrádání. Krejčířův projekt STAN byl dar z nebes. Kluci sice hodně šňupou a dělají boty, ale oteklá Ropucha na vnitru to pokryje. Jedeme dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa