„Přesně před rokem zájemci o nový byt v Brně vybírali z nabídky čítající asi 440 bytů. Nízká nabídka byla jedním z hlavních důvodů, kvůli kterému rostly ceny rychle nahoru,“ uvedl analytik brněnského realitního trhu František Šudřich z IMPERA styl.

Rekordní nabídka

Nyní mají zájemci výběr z více než 1 220 bytů v 50 developerských projektech. To je nový rekord v historii statistik brněnských novostaveb. Jejich cena přitom nijak neklesla, právě naopak. „Před rokem byla průměrná cena za 1 m² 124,5 tisíce Kč, nyní je 132 tisíc Kč,“ upřesnil Šudřich.

Nejdražší v přepočtu na 1 m² jsou malé byty. „U jednopokojových je průměrná cena přes 135 tisíc Kč/m2. Lze ji v Brně koupit za 4,85 milionu korun. Dvoupokoják je za 7,3 milionu, třípokoják stojí přes 10 milionů korun a větší byty jsou v průměru za 14,5 milionů korun,“ uvedl analytik.

Nejvíce frčí malé byty

Nové byty se přitom prakticky přestaly prodávat. „Za celé druhé čtvrtletí se v Brně prodalo 158 bytů v novostavbách, to je méně, než se prodalo v lednu! Zájemce odrazují hlavně drahé hypotéky, které se zřejmě brzy vyšplhají k osmi procentům,“ vysvětlil Šudřich.

Kde je v Brně o nové bydlení největší zájem? „Tradičně se jedná o městské části Brno-střed a Královo Pole, nově roste zájem o byty v Brně-jih. Byty 1+kk a 2+kk tvoří 75 % všech transakcí," podal statistiku analytik IMPERA styl.


Zatímco počet zájemců o nové byty klesá, roste poptávka po pronájmech. „V aktuální nabídce je necelých 600 bytů, před třemi měsíci jich bylo o čtvrtinu víc. Pronájem 1+kk vyjde na 12 tisíc, 2+kk na 17 tisíc, 3+kk na 23 tisíc a 4+kk a větší na 32 tisíc korun měsíčně. Cena za 1 m2 za poslední čtvrtletí nijak nezměnila,“ doplnil statistiku Šudřich.

Architekti a stavitelé v souvislosti s cenami bytů bijí na poplach. „Buď byty nebyly, nebo jsou exrémně drahé. Počet obyvatel Brna v posledních deseti letech klesá, zatímco městům v jeho okolí přibylo 25 tisíc obyvatel. Pokud by konečně vznikl nový územní plán, masivní zástavba by cenu bytů zlevnila,“ zdůraznil Marek Vinter, předseda Asociace brněnských architektů a stavitelů.


VIDEO: V Brně je plánovaná výstavba několika tisíc nových bytů. Například v areálu bývalé Zbrojovky.

Fotogalerie
16 fotografií