Situace je neúnosná. Jen za minulý rok se škody na majetku města vyšplhaly k milionu korun. „Kromě poničených laviček či vytrhaných dopravních značek se jednalo i o podpálený altán, výjimkou není ani chytání ryb na černo za bílého dne,“ popsal Richard Havelka ze Správy veřejného statku.

Lidé líní na krok klidně zaparkují auta přímo na loukách u vody. Pokud by potřebovaly projet záchranné složky, mají smůlu. Další specialitkou jsou párty pořádané v zeleni. „Skupinky lidí, kteří se v oblasti shlukují, už nemají 20 až 30 osob, ale například 100 či 150 lidí, To však vede k tomu, že zakládají ohně mimo oficiální, a tedy povolené ohniště,“ dodal Havelka.  

Aby rekreační oblasti opravdu co nejlépe sloužily lidem, sešla se pracovní skupina složená z policistů, strážníků, hasičů, úředníků i zástupců neziskovek. „Do vybraných lokalit v nejbližších dnech město umístí informativní letáky, na preventivní kontroly tam vyjde i speciální skupina,“ uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Informace o poničeném majetku mají správci nejen díky vlastním kontrolám, hodně podnětů jim lidé posílají přes aplikaci Plzni.to. Výletníci by také měli sami nahlásit strážníkům či policii, když u rybníků uvidí vandaly řádit.  

VIDEO: Ti tomu dali! Mladíci ničili dopravní značku, pak močili na policejní auto a vyhrožovali strážníkům.

Video
Video se připravuje ...

Mladíci ničili dopravní značku, pak močili na policejní auto. Strážníkům vyhrožovali otcem na kriminálce. Městská policie Praha

Fotogalerie
5 fotografií