Až do loňského prosince by Ilonu nenapadlo, že koronavirus ji může vrhnout na okraj propasti mezi životem a smrtí. „Před covidem jsem nikdy nebyla nemocná,“ říká žena, která nyní několik měsíců bojovalo o život. Podle lékařů byla jasným kandidátem na transplantaci plic!

Pomohla "jiná" kanyla

Ve FN Ostrava ji napojili lékaři na mimotělní oběh. „Ve spolupráci s radiology jí byla na angiolince vyměněna standardní ecmo kanyla za speciální dvojcestnou, zavedenou do vnitřní krční žíly. Díky tomu tak mohla žena i s mimotělním oběhem pod dohledem fyzioterapeutů rehabilitovat,“ nastínil průběh rekordní doby napojení člen ECMO týmu Filip Burša, staniční lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM).

Díky tomu mohla Ilona rozhýbávat tělo. Návrat do života po 126 dnech  pouhého ležení na lůžku by byl daleko složitější.

Video
Video se připravuje ...

Ilona Kováčiková (30) byla po těžkém průběhu koronaviru připojená 126 dní na mimotělní oběh. FN Ostrava

„Po zavedení kanyly jsme mohli zahájit mnohem intenzivnější rehabilitaci, která zahrnovala mimo jiné i terapii na motomedu. S postupným zlepšováním fyzické kondice pacientky jsme byli i s ECMO a umělou plicní ventilací schopni také nácviku stoje u lůžka,“ přiblížil za tým fyzioterapeutů Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Ostrava Ján Šida.

Stesk po dětech

„Neuvěřitelně děkuju doktorům za to, že mi tak pomohli. Jsem šťastná, že odcházím domů a vím, že jsem schopná všechno kolem sebe zvládnout sama, že vyjdu i do třetího poschodí. Strašně se mi stýskalo po dětech,“ uvedla při propuštění z nemocnice, kde strávila celkem 172 dnů, šťastná paní Ilona.

Rozvoj ECMO

Lékaři ECMO centra FN Ostrava zaznamenali v uplynulých dvou letech obrovský rozvoj. Na mimotělní oběh bylo v tomto období napojeno 150 lidí. Dalších 21 nemocných pak napojili lékaři na mobilní ECMO v jiné nemocnici.

Za obrovský úspěch ECMO centra považují lékaři fakt, že se mnoho z napojených pacientů mohlo vrátit do domácího prostředí a někteří i do práce. Aktuálně mají v nemocnici k dispozici 12 přístrojů a zkušený výjezdní tým, který dokáže pacienta napojit na mobilní mimotělní oběh i mimo prostředí FN Ostrava.

„Ve spolupráci se záchranáři umíme rovněž ECMO použít u pacientů, které postihla zástava mimo nemocnici a je u nich prováděna resuscitace. Bezprostředně po diagnostice je napojíme již na urgentním příjmu fakultní nemocnice,“ doplnil Burša.

Fotogalerie
13 fotografií
Fotogalerie
13 fotografií