„Návrh ateliéru BIG počítá se třemi koncertními sály, prostory pro hudební oddělení a kreativní hub Městské knihovny v Praze. Střecha budovy bude přirozeným pokračováním náměstí – stupňovitá forma umožní zájemcům vystoupat až na její vrchol, a to bez nutnosti vstupu do interiéru, každý tak bude mít možnost si vychutnat jedinečný panoramatický výhled na celou Prahu. Návštěvníky čeká také kavárna či střešní restaurace,“ popisuje vítězný návrh Centrum architektury a městského plánování.

Návrh počítá s celkovou užitnou plochou 49 715 m2 a náklady na výstavbu budovy, s jejímž plánováním byla veřejnost seznámena poprvé v roce 2017, se odhadují asi na 6 miliard korun. Stavba by měla stát do roku 2031.

Fotogalerie
12 fotografií

Návrh je často srovnáván s budovou opery v norském Oslu od ateliéru Snøhetta, který se soutěže o vítězný návrh Vltavské filharmonie rovněž účastnil. Zakladatel vítězného ateliéru Bjarke Ingels v rozhovoru pro magazín o architektuře earch.cz však odmítl, že by mezi oběma stavbami byla nějaká výrazná podobnost.

Zatímco budova v Oslu je definována především svou terasou/střechou svažující se směrem k hladině přilehlého Oslofjordu, Vltavská filharmonie se svými terasami rozbíhá do všech stran, má více úrovní a oproti zmíněné budově opery působí lehčím až éterickým dojmem.

Architekti při svém navrhování mysleli i na úspornost, ekologii a horká léta. Prosklené stěny budou díky terasám i v létě ve stínu, navíc architekti počítají do budoucna se vzrostlou zelení v nejbližším okolí. Také mají v úmyslu využít co nejvíce českých materiálů, jako je místní dřevo nebo kámen.