S mrtvou Kateřinou H. se měl Jan znát dlouhá léta. U soudu vypověděl, že spolu žili 17 roků. Dle jeho matky Ivany J., která u soudu odmítla svědčit, ale jejíž výpověď, kterou podala na policii, se četla, vyplynulo, že mělo jít o šťastný vztah. „Kateřinu jsem znala velmi dobře. Byla součástí naší rodiny, byla to hodná holka. Byl rád, že ji má,“ přečetla její výpověď předsedkyně soudu Hana Krestýnová. „Byl citlivý. V životě jsme neviděla, že by na Kateřinu křičel.“

Ženě nebylo pomoci

Soud mu přitom klade za vinu její brutální smrt. Došlo k ní v Plzeňské ulici na Smíchově, a to poblíž tramvajové zastávky Klamovka, dne 20. ledna 2021. Policisté k případu vyjížděli na základě telefonátu, který měl mimo jiné upozornit na roztržku obou partnerů.

„Kriminalisté vyšetřují násilný trestný čin v ulici Plzeňská, zadrželi podezřelého muže. Vyšetřovatel zároveň dal podnět státnímu zástupci k vypracování návrhu na jeho vzetí do vazby. Za tento zločin hrozí v případě pravomocného rozsudku trest odnětí svobody v délce trvání až osmnáct let,“ řekla tehdy pro Blesk.cz policejní mluvčí Violeta Siřišťová. „Bohužel jedenapadesátiletá žena byla velmi vážně poraněná, nebylo už možné jí pomoci a na místo vyjel koroner,“ doplnila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Podle obžaloby měl muž ženu rdousit a následně ji pobodat nožem. Povahu zranění dosvědčil bratranec obviněného Jan Š. V inkriminovaný den měl totiž za svým příbuzným cestu. Co spatřil poté, kdy vstoupil do bytu, asi jen tak z paměti nevymaže. „Viděl jsem osobu ležící na zemi. Bezvládně. Měla kudlu zapíchlou v krku a tmavé oči,“ vypověděl.

V bytu se dlouho nezdržel. „Byla to pro mne šoková záležitost. Hned jsem mazal ven,“ dodal s tím, že následně přes linku 112 informoval policii. A také svou tetu Ivanu J., na jejíž žádost za svým bratrancem tehdy jel. „Požádala mě, zda bych za Honzou nemohl zajet, protože se jí neozývá. Údajně se tou dobou měl rozejít se svou partnerkou,“ naznačil obavy, které o Jana tehdy matka měla. „Předtím si Jan stěžoval na problémy v intimním životě.“

Jsou na vině prášky?

U soudu zaznělo, že Jan žil poměrně hektický život, což se mohlo podepisovat na jeho zdraví. Sázením v hernách si nadělal dluhy, pročež údajně pracoval až 17 hodin denně jako řidič taxi. „Spal jsem denně tak tři až čtyři hodiny,“ odpověděl na dotaz soudu. Únavu prý řešil energickými drinky a léky na předpis. Ty se podle jeho matky mohly podepisovat na Janově chování.

Kateřina říkala, že je syn divný. Začal říkat nesmysly. Chvílemi i vydával divné zvuky,“ naznačila policii domněnku, že muž mohl svou partnerku zabít v důsledku vlivu předepsaných prášků. „Nebyly s ním žádné kázeňské problémy. Spíše byl bezkonfliktní,“ myslí si Ivana J. Soud bude pokračovat dalšími jednání, při nichž se ke slovu dostanou také soudní znalci.

Fotogalerie
25 fotografií