Otázku na jednání zastupitelů otevřel zastupitel opozičního ANO Patrik Nacher, který upozornil na demografický vývoj i novou situaci vyvolanou zájmem o studium dětí prchajících z válkou zasažené Ukrajiny. Město by podle něj mělo situaci řešit i na úrovni Sněmovny a využít možnost navrhovat legislativní úpravy.

Schválené usnesení uložilo radním, aby nechali zpracovat analýzu reflektující vývoj ve středním školství. Zároveň zastupitelé vedení města pověřili, aby se ve spolupráci se Středočeským krajem zabývalo možností předložit Sněmovně návrh zavedení spádovosti podle místa trvalého bydliště nejen u základních, ale i středních škol, o kterém by si v případě potřeby rozhodovaly samy kraje a hlavní město.

Magistrát má podle usnesení rovněž ve spolupráci s krajem prověřit možnost změny zákona v tom smyslu, aby kraje dostávaly z rozpočtového určení daní peníze na děti na středních školách. Město také prověří možnost spolupráce se soukromými školami například prostřednictvím stipendií financovaných městem a pronájmu či odkupu budov pro školské účely.

Poptávka převyšuje nabídku

Šimral ve více než dvouhodinové diskusi řekl, že problémem je zejména obrovský převis poptávky nad nabídkou u gymnázií. Na jihozápadě města podle něj už zhruba polovinu žáků gymnázií tvoří mimopražské děti a na východě a jihovýchodě je to kolem 40 procent. U některých odborných oborů podle něj je naopak větší nabídka než poptávka.

Radní také řekl, že magistrát ve spolupráci s městským Institutem plánování a rozvoje (IPR) začal pracovat na analýze situace, ale čeká na potřebná data a dokument bude možné dokončit až začátkem příštího roku. Město se podle radního snaží kapacity zvyšovat například otevíráním gymnaziálních tříd na odborných středních školách a jedná se Středočeským krajem o otevření nového gymnázia u Prahy pro středočeské děti.

Fotogalerie
10 fotografií