Zemětřesení v Praze 10. Jinak se současný stav nedá nazvat. Necelého čtvrt roku před komunálními volbami se totiž zastupitelé rozhodli odvolat starostku Chmelovou a jejího místostarostu Davida Kašpara. Podle serveru Praha In došlo k odvolání obou kvůli jejich stykům s Hlubučkem. Ten je v současné době ve vazbě a čelí spolu s 12 dalšími lidmi obvinění z korupčního jednání.

Výhrůžky?

Jejímu renomé neprospěly ani slovní výpady zastupitelů. Někdejší radní a nyní opoziční zastupitel Ondřej Počarovský (TOP 09) nařkl Chmelovou z toho, že mu měla vyhrožovala. Jeho slova měla potvrdit další z opozičních zastupitelů – Ivana Cabrnochová (Starostové pro Prahu-Zelená pro 10). Po svém odvolání se Chmelová vyjádřila s tím, že se na Prahu 10 „vrací kmotři.“

Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnosti o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí,“ uvedl předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda. Chmelová jakékoliv problematické vazby odmítla. Po odvolání obou politiků následně na funkci v radě rezignovala i Sedmihradská a celá koalice Vlasta podle Chmelové přechází do opozice. Opoziční zastupitel Vladimír Novák (Starostové pro Prahu) následně navrhl odvolání celé rady, což zastupitelé neschválili.

Podle Lojdy ani Chmelová, ani Kašpar i přes nabízenou příležitost nevysvětlili vazby na pražskou organizaci STAN a Hlubučka. „Jejich odvolání tak bylo jedinou cestou, jak zabránit tomu, aby dál poškozovali přinejmenším dobré jméno Prahy 10,“ sdělil. Chmelová v komunálních volbách neplánuje obhajovat funkci starostky a na prvním místě kandidátky koalice Vlasta ji nahradil právě Kašpar.

V desáté městské části dosud VLASTA vládla s Piráty a ODS, v opozici je TOP 09 spolu s hnutím ANO. Odvolání obou politiků podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka podpořili zastupitelé všech klubů kromě Vlasty, která sdružuje nezávislé zastupitele a členy STAN, KDU-ČSL a Desítky pro domácí.

Video
Video se připravuje ...

Vizualizace plánované rekonstrukce Prahy 10 MČ Praha 10

Fotogalerie
44 fotografií