Sledujte počasí na radaru Blesku

„Na Prachaticku se vyskytuje solitérní výrazná buňka - supercela. Ve Volyni jsme zaznamenali i kroupy přes 4 cm. Buňka se pohybuje pozvolna k východu. Doporučujeme v této oblasti sledovat meteorologický radar, velké kroupy, nárazy větru i srážky se mohou vyskytnout i nadále. Na severozápadě je situace také stále zajímavá. Řada buněk je velmi silná a i zde hrozí všechny nebezpečné jevy a máme zaznamenané kroupy i kolem 2 cm,“ napsal ČHMÚ v pondělí po 18. hodině večerní.

Později před 22. hodinou dodal, že supercelární bouře se vyskytují i na Sušicku. „Zaznamenali jsme typické rozdělení/splitting/ bouří. Energie je v atmosféře stále hodně, mohou se vyskytnout stále velké kroupy i přes 3 cm a samozřejmě i další nebezpečné jevy. Další vlna bouří nás čeká později z Bavorska, spíše ale ve formě linie. Zdá se, že oproti předpovědi bouře zasáhnou i SZ Čech,“ uvedli meteorologové.

Video
Video se připravuje ...

Intenzivní krupobití v jihočeské Volyni (27.6.2022) 

Padlé stromy na kolejích

Po noční bouřce je neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, jde o hlavní trať z Plzně do Českých Budějovic. Správa železnic (SŽ) zajistila náhradní autobusovou dopravu. Trať je podemletá, na trakční vedení spadly stromy.

„U Strakonic opravujeme podemletou kolej a trakční vedení poškozené popadanými stromy. Podle dosavadních předpokladů potrvají práce celé dopoledne,“ uvedla Správa železnic. Mluvčí SŽ Dušan Gavenda ČTK řekl, že je možné, že omezení bude i delší.

Vítr na Teplicku odnesl trampolínu

Aktivní byly bouřky i v Ústeckém kraji. Místní hasiči vyjeli v pondělí přibližně od 17:30 do 21:00 kvůli bouři s přívalovými dešti k 33 událostem. Nejvíce z nich, 22, likvidovali na Teplicku. Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy z komunikací, uvedl mluvčí Lukáš Marvan.

„Ve 14 případech hasiči čerpali vodu. Nejčastěji ze sklepů a zatopených částí vozovek, v několika případech z přízemí objektů. V Klapém na Litoměřicku uletěl party stan. V Hudcově na Teplicku vítr opřel trampolínu o dům,“ doplnil mluvčí.

Následky bouřek na Teplicku (27.6.2022)
Autor: HZS Ústeckého kraje

Výstraha před vysokými teplotami i požáry

Platí i další výstrahy - před vysokými až velmi vysokými teplotami, které překročí 31 °C a také před požáry.

Čechům hrozí „vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace“. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvádí ČHMÚ.

Video
Video se připravuje ...

Krupobití při bouře v Hostivici u Prahy (27.6.2022) Archiv Blesku

Předpověď: Třicítky v Česku

V úterý bude zpočátku dne oblačno až zataženo, místy déšť, přeháňky a bouřky. Během dne přechodně méně oblačnosti i srážek a odpoledne a večer od jihozápadu další přibývání oblačnosti, srážek a místy bouřky. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 22 až 26 °C, na východě až 32 °C.

A během noci na středu opět, zejména v Čechách místy silné bouřky. Ve středu bude oblačno až zataženo, zpočátku dne na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Postupně od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 19 až 15 °C. Denní teploty 24 až 28 °C, na východě až 33 °C.

Pro vysvědčení bez deštníku, v pátek další studená fronta

Ve čtvrtek bude oblačnosti i srážek méně. Pro vysvědčení tak můžete vyrazit bez deštníku. Bude polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

V pátek počasí u nás začne ovlivňovat další vlnící se studená fronta – bude jasno až polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 29 až 33 °C.

Až o víkendu půjdou teploty dolů

Pokles teplot vzduchu přinese víkend. Zejména v sobotu bude oblačnosti i srážek více, místy i bouřky. V sobotu bude oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 21 až 25 °C, na východě 27 °C.

V neděli bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 22 až 27 °C.

K červnovému počasí silné bouřky patří

Červen je charakteristický velmi silnými bouřkami a extrémními srážkami, které následně způsobují přívalové povodně a pohled do historie to jen dokazuje. V Praze došlo k přívalovým povodním na Vltavě v letech 1141, 1250, 1433 a 1563. V roce 1872 spadlo na Berounce při přívalových povodních 200 mm za hodinu. V posledních letech jsme extrémní srážky zaznamenali, např. 2009 24. června byly nejvyšší srážkové úhrny naměřeny na Novojičínsku v Bělotíně, kde spadlo 124 mm během 3 hodin. Roku 2017 28. červen přinesl přívalové srážky na západ od Prahy, v Zadní Kopanině spadlo 159,8 mm.

Fotogalerie
75 fotografií