Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Personál Ryanair stávkuje, aerolinka v Evropě zrušila desítky letů. A bude hůř!

Autor: ČTK - 
24. června 2022
15:56

Kvůli stávce některých členů palubního personálu irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair v Belgii, Španělsku a Portugalsku byly zrušeny desítky letů. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Zaměstnancům aerolinek se nelíbí mzdy a pracovní podmínky, stávka začala dnes a měla by být třídenní.

Letecké společnosti a provozovatelé letišť se potýkají s nedostatkem personálu. Jen obtížně tak zvládají příliv cestujících, protože poptávka po cestování se s koncem většiny protikoronavirových omezení vrací. Vysoká inflace v Evropě pak vede k tomu, že miliony pracovníků bojují s rostoucími životními náklady, což přimělo odbory požadovat zvýšení mezd. Někdy i za pomoci stávek.

Belgičané stávku zahajují dnes, francouzské a italské posádky se chystají stávkovat o víkendu. Španělské palubní posádky chtějí přerušit práci 30. června a 1. i 2. července.

Zaměstnanci tvrdí, že Ryanair nerespektuje místní pracovní zákony ohledně minimální mzdy. Žádají také šéfy Ryanairu, aby zlepšili pracovní podmínky. „Ty podmínky jsou hrozné,“ řekl Ricardo Penarroias z odborového svazu, který inicioval stávku v Portugalsku. „Člen posádky si při letu nemůže vzít ani láhev vody,“ dodal.

V Belgii od čtvrtka stávkují i piloti a palubní personál společnosti Brussels Airlines. Zaměstnanci této dceřiné společnosti německé Lufthansy kritizují mimo jiné vysokou pracovní vytíženost. Letecká společnost před začátkem třídenní stávky oznámila, že se protest dotkne 40 000 lidí. Agentura Belga uvedla, že do soboty bude zrušeno 315 letů.

Video  Expert řekl, kdy cestovky zdraží zájezdy. A jak změní euro ceny v Chorvatsku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi