Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Gazdíka má nahradit právník Balaš! Rakušan potvrdil jméno kandidáta na ministra školství

Aktualizováno -
24. června 2022
18:28
Autor: ČTK, Mii - 
23. června 2022
19:04

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. STAN dnes po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámilo, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři STAN seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra Petra Fialu (ODS). V pondělí se Fiala s Balašem osobně sejde, uvedlo STAN v tiskové zprávě.

V pondělí večer se pak Fiala setká na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, který podle ústavy členy kabinetu jmenuje na návrh premiéra. Premiér dnes v Bruselu novinářům řekl, že zná jména kandidátů a chce znát konečné rozhodnutí STAN do pondělí, kdy má o Gazdíkově nástupci mluvit s prezidentem.

Předsednictvo STAN ve čtvrtek podle informací ČTK vybíralo ze tří osobností. Dnes odpoledne Balaš ČTK potvrdil, že je v úzkém výběru. Po oficiálním oznámení, že je kandidátem, uvedl, že nominace na ministra školství je pro něj velká profesní výzva.

„Máme před sebou nutné reformy školství, které nastartovali moji dva předchůdci a které jsou klíčové pro následující desetiletí. České národní bohatství je ve schopnostech a dovednostech našich lidí. Proto bychom měli naše děti dobře připravit na to, co budou v životě dělat, co budou skutečně potřebovat, a zejména na změny, s nimiž se budou muset vypořádat,“ sdělil Balaš. Česko by si podle něj mohlo vzít příklad třeba v systému vzdělávání v severských zemích.

Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že vzdělávání je pro Starosty a nezávislé dlouhodobě strategickou oblastí. „Jsem proto rád, že jsme po Petru Gazdíkovi našli dalšího vysoce kompetentního kandidáta pro tento resort. Pan profesor Balaš má kromě profesního vhledu do problematiky vzdělávání také bohaté mezinárodní zkušenosti, které jemu i nám budou bezpochyby velmi užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví,“ soudí Rakušan.

Kdo je Vladimír Balaš

V roce 2003 prezident Václav Klaus nominoval Balaše, tehdy šéfa jeho poradního týmu, na člena Ústavního soudu, senátoři s tím ale nesouhlasili. Zazněly při tom například pochybnosti o jeho účasti v kauze Investiční a poštovní banky. Vladimír Balaš jakékoli spojení s manažery zkrachovalé banky popřel.

Balaš se od přelomu století jako šéf Ústavu státu a práva vyjadřoval k mnoha významným kauzám. Mimo jiné k hrozbě žaloby ze strany amerického právníka Edwarda Fagana, zastupujícího rakouské odpůrce Temelína. Vyjádřil i odborné výhrady k průběhu arbitráže s firmou CME, kvůli níž musela Česká republika zaplatit této společnosti deset miliard korun za znehodnocení její investice do televize Nova.

Balaš absolvoval několik studijních pobytů se specializací na mezinárodní právo, mimo jiné v roce 1988 v Moskvě, o dva roky později v Ženevě a v Haagu. Ústavní právo a další právní obory studoval také ve Spojených státech v letech 1990 až 1991. Je spoluautorem několika významných publikací týkajících se mezinárodního práva - například Kursu mezinárodního ekonomického práva nebo Srovnávacího ústavního práva.

Má zkušenosti také jako člen Vědecké rady ministerstva zahraničních věcí nebo předseda České společnosti pro mezinárodní právo. Je členem Stálého rozhodčího soudu v Haagu a rozhodcem na seznamu Mezinárodního střediska pro řešení investičních sporů ve Washingtonu (ICSID). Českou republiku zastupoval v ústavně-právním výboru Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) nebo na jednáních mezinárodní arbitráže UNCITRAL.

Konec po korupční kauze

Petra Gazdíka, který končí k 30. červnu v čele ministerstva školství kvůli kontaktům s obviněným lobbistou Michalem Redlem, opustí resort po půl roce v době, kdy úřad řeší kapacity škol ve spojitosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny a úpravy učebních plánů škol. Jeho nástupce bude také rozhodovat, kdo povede Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Ředitelku organizace, která má na starosti zejména přípravu a hodnocení maturitních a jednotných přijímacích zkoušek, Michaelu Kleňhovou odvolal Gazdík před měsícem kvůli nespokojenosti s fungováním organizace.

Redlovo jméno se objevilo v kauze údajné korupce v pražském dopravním podnikům, jejímž hlavním aktérem je podle informací uniklých do médií z policejních spisů právě on.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Obviněných v kauze dopravního podniku by mělo být 13. Jedním z nich je dnes již bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček z hnutí STAN, který stejně jako Redl skončil ve vazbě.

Video  Politolog o kauze STAN: Pokud Rakušan rezignuje, můžou to v politice zabalit.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

hejhej ( 26. června 2022 18:42 )

STAN-SPOLU:
Polčák - kosmetická úprava - pozastavil členství, ale dál dřepí v U parlamentu, Gazdík rezignoval na post ministra, ale dál sedí v PS . A hlavně, že je kryje Rakušan, který jenom lže a premiér, který se bojí o koryto. Odporná, prolhaná vláda.

hejhej ( 25. června 2022 22:55 )

SPOLU do kanálu:

e.lesanova ( 25. června 2022 21:01 )

Cpaní "svých" lidí nemá pro školství, aby se mělo šanci zmátořit a někam posunout, nemá žádný význam. Post za "loajalitu", kde není prioritou zlepšení školství, jen zaplnění místa, v případě Balaše navíc osoby s podivnou a pochybnou profesní historií. Druhý Drahoš, který sedí u koryta v Senátu a jaké "výsledky" své práce kdy předvedl??Aby došlo ke změnám, měl by to být letitý praktik se zápalem pro věc a ne pouhý další žvanil u koryta.

SPOLU do kanálu ( 25. června 2022 20:26 )

Gazdík je nenahraditelný. Takových čestných a pracovitých politiků je jako šafránu. Klíčový muž, skoroprezident Rakušan musí mezi vykoksovanou lůzou jen těžko hledat dalšího zmetka

horaIysa ( 25. června 2022 20:02 )

Jako kdybys psal o Babišovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa