Už 1. července se stane Česká republika na půl roku předsedajícím státem v Radě Evropské unie, díky tomu se tak i Praha stane symbolickým hlavním městem Evropské unie. K této slavnostní příležitosti je nejen v Praze naplánovaná řada zajímavých událostí – od koncertů, výstav přes přednášek až po workshopy.

Vyhrál návrh Alice Bromovské

Jedou z pražských iniciativ je i tramvaj s unikátním polepem, který vzniknul speciálně ku příležitosti předsednictví. „Oslovili jsme střední školy, aby se přihlásily do soutěže o grafický návrh polepu tramvaje. Vyhrála studentka Aneta Bromovská se střední grafické školy Michael se svým návrhem Věda a zdravotnictví,“ řekl na slavnostním odhalení tramvaje primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Bromová ve svém návrhu vyobrazila plíce, mozek a srdce v jemných pastelových barvách. Mezi orgány jsou pak komiksové bubliny, které cestujícím zprostředkovávají různé informace z oblasti vědy, výzkumu a zdravotnictví. Dozvíme se tedy například, že „ve Švédsku testují přístroj na rychlé určení typu mozkové příhody,“ nebo že „v IKEMu provedli přes 1300 transplantací srdce“. Do neděle 26. června bude tato speciální tramvaj jezdit na lince číslo 17, poté Pražany a návštěvníky metropole sveze po celý rok na trase linky 22.

Praha chystá plno aktivit

Není to rozhodně jediná akce, kterou Praha v rámci předsednictví chystá. Od 24. června až do 1. července je naplánovaný bohatý program například před Rudolfinem. „Pokud počasí dovolí, a teď se zdá že ano, tak tam nafoukneme unikátní héliový balón, který několikrát za den vynese na oblohu akrobatku, s panoramatem Pražského hradu v pozadí. Těchto balonů je asi jen 15 na světě, čili půjde o unikátní podívanou,“ uvedl eventový manažer Jakub Vedral, který stojí za částí oslav v podobě kampaně Praha srdce Evropy.

Vedení města také již na jaře schválilo, že vládě poskytne své reprezentativní prostory jako například rezidenci primátora, Staroměstskou radnici a další. Město dokonce nabídlo, že zajistí audiovizuální techniku, další položky jako například catering si pa pořadatelé zajistí už sami. Veškerý přehled akcí, které se budou v rámci českého předsednictví v Praze konat, lze najít na magistrátních stránkách Praha žije Evropou.

Fotogalerie
13 fotografií