Nový domov vznikne jako jako tzv. dependance, tedy vedlejší zařízení domu s pečovatelskou službou v Raudnitzově domě v Hlubočepích, který slouží od letošního jara. Lidem nabídne stejné služby jako ten již fungující, tedy budou moci využívat v domě pečovatelskou službu, dovážení obědů a společné kulturní programy, ergoterapii, cvičení a wellness.

Dům je navržen jako třípodlažní novostavba s odkazem na funkcionalistickou architekturu. Všechny byty budou mít prostorné lodžie. Kolik seniorů v nové budově nakonec najde místo, nelze podle radnice určit. V 19 pokojích budou moci být buď sami, nebo třeba s partnerem či partnerkou. „Takže to se nedá přesně určit, záleží na poptávce,“ dodal radní.

Seniorů bude přibývat

„Radnice si nedávno nechala vypracovat demografickou studii, ze které vyplývá, že v příštích letech bude seniorů v Praze 5 celkem citelně přibývat. Výstavba zázemí pro seniorské bydlení je jednou z cest, jak tento vývoj řešit,“ uvedl Lachnit.

Pátá městská část v budoucnu počítá rovněž s výstavbou domu s pečovatelskou službou na místě bývalého kulturního centra Poštovka v Košířích. Kdy k výstavbě dojde, zatím není jasné.

Video
Video se připravuje ...

Nejkrásnější železniční tratě Česka: Nejkrásnější výhledy i přejezdy přes skály Videohub

Fotogalerie
6 fotografií